Artykuły

Awokado w ostatnich latach zyskało na popularności i stało się głównym punktem na liście zakupów niejednej nowoczesnej pani domu. Oprócz doskonałych walorów smakowych, awokado jest niezwykle popularnym owocem także z uwagi na cenne wartości odżywcze w nim zawarte. Idealnie nadaje się jako przekąska, dodatek do sałatek, czy główny składnik wielu dietetycznych potraw. Jak jednak szybko […]

Czytaj dalej

Osoby aktywnie uprawiające sport muszą szczególnie dbać o swoje ciało, aby było w stanie podołać wzmożonemu wysiłkowi i coraz to nowszym wyzwaniom. Sportowcy chętnie sięgają po różnego rodzaju suplementy, aby uzupełnić brakujące w organizmie witaminy i minerały, których pozyskanie wyłącznie ze spożywanych pokarmów jest trudne i czasochłonne. Wśród modnych obecnie metod suplementacji są shoty witaminowe […]

Czytaj dalej

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść lodów. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy nadchodzą upalne dni, jednak można się nimi delektować przez cały rok. I choć z reguły wybieramy tradycyjne lody mleczne, to bardzo dobrą alternatywą dla nich są sorbety ze sklepu stanowiące zdrowy deser. Z czego powstają lody sorbetowe? Lody sorbetowe to niezwykle […]

Czytaj dalej

Wszyscy uwielbiają przywozić z polskich gór lub kupować na lokalnych jarmarkach przy różnych okazjach, polski ser narodowy, jakim jest oscypek. Czy oscypki można mrozić? Najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby trafić na uczciwie zrobiony, naturalny produkt, co zapewni doskonałe walory smakowe i ułatwi jego przechowywanie. W takim razie, czy można mrozić oscypki? Mrożenie oscypków […]

Czytaj dalej

Czy możliwe jest mrożenie rosołu? Rosół to niewątpliwie jedna z zup, jaka bardzo często gości na stołach w polskich domach. Jednak zdarza się, że przygotujemy go więcej, niż jest nam potrzeba. Co zrobić w takiej sytuacji? Nasuwa się wtedy pytanie, czy rosół można przechowywać w taki sposób, aby po kilkunastu dniach był nadal dobry do […]

Czytaj dalej

Czy banany można zamrażać? Przechowywanie bananów w zamrażarce jest jak najbardziej realne. Ważne tylko, by pozbawić je skórki. Jej obecność uniemożliwi późniejsze wykorzystanie bananów do przygotowania lodów, czy smufi (smoothie). Mrożenie bananów – Jak przygotować banany do mrożenia? Jak mrozić banany? Zanim zaczniemy banany obierać, myjemy je pod bieżącą wodą. Potem zdejmujemy skórkę, odcinając czubek […]

Czytaj dalej

Krótkie dni, szron na oknach, świąteczne reklamy na każdym kroku – to niezaprzeczalne znaki, które jasno przypominają nam, że Boże Narodzenie już tuż-tuż! A skoro już o nim mowa, to nie można zapomnieć o prezentach i… świątecznym menu! Tradycja, ale z małym twistem! Pierogi, barszcz czerwony, karp w różnych odsłonach… tak, te potrawy pojawiają się […]

Czytaj dalej

Suszone pomidory, przywędrowały do Polski z Włoch, gdzie od lat stanowią ważny składnik, uznawanej za najzdrowszą na świecie, diety śródziemnomorskiej. Świetne jako dodatek do sałatek, zup czy sosów suszone pomidory, pomimo obróbki, zachowują wszystkie wartości odżywcze. W sklepach znajdziemy gotowe paczkowane suszone pomidory. Te o ile przygotowane zgodnie z recepturą są jednak bardzo drogie. Tańsze, […]

Czytaj dalej

Jak szukać pokrzywę, aby zachować jej zdrowotne i smakowe właściwości? Pokrzywa to pospolita roślina zielna. Porasta wszelkie możliwe siedliska, jednak najplenniej rośnie w zacienionych i wilgotnych miejscach. W Polsce rodzime gatunki to pokrzywa zwyczajna i żegawka. Jest bogatym źródłem witamin C, B1, E oraz K, fosforu, manganu, krzemu i wapnia, przez co wzmacnia strukturę włosów, […]

Czytaj dalej

Jak długo gotować jajka? Jajka to doskonałe jedzenie na co dzień oraz od święta. Można jeść je na miękko, twardo, po wiedeńsku. Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej. Ile gotować jajka na miękko? Do garnka nalewa się wodę, a następnie ją gotuje. Ciepłe jajko wkłada się do wody. Jeśli jajek jest kilka, pięć […]

Czytaj dalej