Awokado w ostatnich latach zyskało na popularności i stało się głównym punktem na liście zakupów niejednej nowoczesnej pani domu. Oprócz doskonałych walorów smakowych, awokado jest niezwykle popularnym owocem także z uwagi na cenne wartości odżywcze w nim zawarte. Idealnie nadaje się jako przekąska, dodatek do sałatek, czy główny składnik wielu dietetycznych potraw. Jak jednak szybko i sprawnie obierać awokado?
Jak obierać awokado?
Dojrzały owoc awokado można obrać bardzo szybko i w zasadzie nie potrzeba do tego żadnych szczególnych narzędzi, ani umiejętności. Przed obieraniem powinno się sprawdzić, czy owoc jest miękki i dojrzały, w przeciwnym razie obieranie nie pójdzie łatwo, a smak także nie będzie najlepszy.
Dojrzałe awokado wystarczy przeciąć w pionie na pół i otworzyć. W pestkę, która pozostała w jednej z połówek owocu, należy lekko wbić nóż, przekręcić w lewo lub w prawo i w ten sposób sama wyjdzie.
Obieranie awokado
W przypadku awokado zapiekanego w piekarniku, można zostawić skórkę, jedynie usunąć pestkę, w której miejsce można dodać np. jajko. Jeżeli jednak obieramy owoc ze skórki, pozostały miąższ, zależnie od tego, jak zamierzamy użyć owoc, należy pokroić w drobne paski, kostki lub plasterki. Można zaopatrzyć się w specjalny przyrząd do krojenia awokado, wówczas zyskujemy pewność, że cząstki będą idealnie równe i estetyczne. Dzięki temu każda potrawa będzie prezentowała się nie tylko smakowicie, ale także tak, jakby wyszła spod noża profesjonalnego szefa kuchni.
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz