Artykuły

Jednym z najważniejszych aspektów na przyjęciu jest jedzenie. Imprezowe menu powinno być smaczne, różnorodne i kolorowe. Dlatego najczęstszym wyborem są różne przekąski oraz sałatki. Jednak czasami trudno się zdecydować, co dokładnie przygotować. Jakie przekąski i sałatki są najlepsze na imprezę? Rodzaje sałatek Najpopularniejszą sałatką goszczącą na stole w czasie imprezy jest sałatka grecka. Głównymi jej […]

Czytaj dalej

Zamierzasz gotować bób? Dowiedz się, ile czasu to robić, aby go nie rozgotować. Bób jest rośliną strączkową, znaną i lubianą już od starożytności. Oprócz walorów smakowych, jest też bardzo zdrowym warzywem, które zawiera mało tłuszczu, a dużo białka, dlatego mogą go jeść osoby dbające o ilość spożywanych kalorii. Sezon na bób jest dość krótki, dlatego […]

Czytaj dalej

Czy zastanawiałaś/eś się co zrobić z niewykorzystanym twarogiem? Za dużo kupiłaś/eś, żeby upiec sernik? Dowiedz się jak mrozić twaróg. Mrożenie twarogu – wskazówki Jeżeli choć raz odpowiedziałaś/eś tak, to ta bezcenna wskazówka jest właśnie dla ciebie. Mrożenie jest jednym ze sposobów na przechowywanie żywności, w tym również białego twarogu. W ten sposób zapobiegamy marnowaniu produktów. […]

Czytaj dalej

Rukola ceniona jest ze względu na swój specyficzny, ostry smak, który nadaje wyjątkowego charakteru sałatkom, kanapkom czy daniom, do których ją dodajemy. Minusem jest jednak jej sposób przechowywania, jako że po zakupie powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu kilku dni, w przeciwnym bowiem razie jej liście więdną i tracą smak. Dowiedz się […]

Czytaj dalej

Tradycja podawania alkoholu do posiłków oraz podczas spotkań towarzyskich ma bardzo długą historię. Ważny jest nie tylko rodzaj oraz smak alkoholu, ale również to, w czym się go podaje. Wpływa to nie tylko na samopoczucie gości, ale wzmacnia wrażenia ze spożywania alkoholu wspólnie. Jakie alkohole warto mieć w barku? W prawie każdym polskim domu znajduje […]

Czytaj dalej

Papryka to warzywo, które ma w sobie mnóstwo składników odżywczych, które wspomagają właściwe funkcjonowanie naszego organizmu. Poza sezonem jej ceny mogą szokować, a więc warto zainteresować się tematem mrożenia produktów, na które sezon dobiega końca. Wiele osób zastanawia się czy można mrozić paprykę, a jeśli można, to w jaki sposób? Śpieszymy z odpowiedzią. Mrożenie papryki […]

Czytaj dalej

Jak mrozić ciasto drożdżowe? Pieczenie ciasta to bardzo pracochłonne zajęcie. Zwłaszcza tego drożdżowego. Z tego powodu, jeśli już to robimy, to staramy się go upiec na tyle dużo, żeby coś zostało na zapas. Co zrobić, aby mieć zawsze jakiś jego kawałek pod ręką? Czy możemy je zamrozić? Mrożenie ciasta drożdżowego Tak, ciasto drożdżowe można mrozić. […]

Czytaj dalej

Zastanawiałeś się kiedykolwiek czy można mrozić ciasto do pizzy? Jeżeli tak, my mamy na to jedną prostą odpowiedź. TAK! Mrożenie ciasta do pizzy krok po kroku Ciasto na pizzę może być zamrożone. Żeby móc go użyć, trzeba je rozmrozić, wkładając do lodówki na noc przed planowanym wykorzystaniem, a następnie rozprowadzić je tak, jakby było świeżo […]

Czytaj dalej

Czy można mrozić bób, jak tak to jak ? Bób jest zdrowy oraz jego skóra zawiera najwięcej witamin. Posiada sporą ilość białka. Jest idealna potrawą dla osób, które są na diecie, ponieważ posiada sporą ilość białka a za razem małą ilość tłuszczy. Jest to idealnym powodem to suplementowania tego warzywa przez osoby, które posiadają aktywny […]

Czytaj dalej

Czy szczypiorek można zamrażać? Mrożenie jest świetnym sposobem na zachowanie świeżości jedzenia na dłużej. Nie każdy jednak wie co właściwie można mrozić i w jaki sposób to robić. Jednym z produktów, które zawsze warto mieć w swojej kuchni jest szczypiorek. Na szczęście jak najbardziej nadaje się on do mrożenia, dzięki czemu na długo zachowuje swój […]

Czytaj dalej