Jak szukać pokrzywę, aby zachować jej zdrowotne i smakowe właściwości? Pokrzywa to pospolita roślina zielna. Porasta wszelkie możliwe siedliska, jednak najplenniej rośnie w zacienionych i wilgotnych miejscach. W Polsce rodzime gatunki to pokrzywa zwyczajna i żegawka. Jest bogatym źródłem witamin C, B1, E oraz K, fosforu, manganu, krzemu i wapnia, przez co wzmacnia strukturę włosów, paznokci i wspiera odporność. Działa oczyszczająco, bakteriobójczo i diuretycznie, wspomaga leczenie trądziku, wpływa pozytywnie na pracę wątroby i jelit.
Kiedy i gdzie zbierać pokrzywę?
Surowcem zielarskim są najczęściej liście, najcenniejsze wczesną wiosną, przed okresem kwitnienia. Poza nimi, świetnie sprawdzą się kłącza i korzenie, które pozyskuje się od listopada do przedwiośnia. W ich przypadku, przed dalszą obróbką, należy je dokładnie umyć w zimnej wodzie. Pokrzywę zbierać należy w miejscach oddalonych od dróg i zakładów przemysłowych.
Jak stosować pokrzywę?
Pokrzywę można przyjmować w postaci:
- surowej, jako dodatek do np. sałatek lub smoothie,
- zupy,
- suszonej w formie naparów do picia lub płukanek, kapsułek, dodatku do potraw,
- nalewek do picia lub wcierania.
Należy w tym miejscu zaznaczyć, że zbyt duże dawkowanie pokrzywy może powodować odwodnienie organizmu, wzrost poziomu żelaza, spadek poziomu cukru. Nie powinny jej stosować osoby z chorobami nerek, po zabiegach operacyjnych i z hipoglikemią.
- Jak suszyć miętę?
- Czy można mrozić szparagi?
- Jak mrozić rukolę?
- Jak mrozić szczypiorek, aby nie stracił cennych właściwości?
Jak prawidłowo suszyć pokrzywę?
Dzięki suszeniu pokrzywy, możemy cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami przez cały rok. Suszenie powinno odbywać się w miejscu osłoniętym od promieni słonecznych (warunek konieczny!). Na skalę przemysłową, stosuje się suszarki sitowe. W domu możemy suszyć pokrzywę:
- rozwieszoną w rozpostartych bukietach,
- rozłożoną na siatkach lub płótnie,
- w suszarce do grzybów,
- w piekarniku (najlepiej elektrycznym z termoobiegiem) z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Obróbka w suszarce i piekarniku pokrzywy ma tę przewagę nad innymi metodami, że trwa znacznie krócej i przebiega w stabilnych warunkach. Pozwala to zachować maksimum właściwości i zapobiega pojawianiu się pleśni oraz insektów.
Należy uważać, by susząc, nie przekraczać temperatury 50-55 st. C i nie „przesuszyć” surowca, gdyż staje się bardzo kruchy i traci swoje cenne właściwości.
Jak przechowywać suszoną pokrzywę?
Susz z pokrzywy należy przechowywać w zamkniętych słojach lub pojemnikach z tworzywa, przeznaczonych do żywności. W przypadku korzeni i kłączy należy je przed użyciem zmielić lub przygotować nalewkę.
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz