Czy można mrozić rosół?

Czy możliwe jest mrożenie rosołu? Rosół to niewątpliwie jedna z zup, jaka bardzo często gości na stołach w polskich domach. Jednak zdarza się, że przygotujemy go więcej, niż jest nam potrzeba. Co zrobić w takiej sytuacji? Nasuwa się wtedy pytanie, czy rosół można przechowywać w taki sposób, aby po kilkunastu dniach był nadal dobry do spożycia? Odpowiedź brzmi tak! Rosół można zamrozić!

Jak mrozić rosół?

Najlepszym sposobem, jest zamrożenie rosołu zaraz po przygotowaniu i przestudzeniu. Przestudzony rosół, przelewamy do odpowiednich pojemników, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika. Rosół możemy zamrozić w postaci bulionu, gotowej zupy, bądź z dodatkiem np. z makaronem.

W taki sposób można przechowywać rosół przez okres do 6 miesięcy. Po upływie tego czasu straci on smak i zawarte składniki odżywcze, dlatego warto, jest podczas mrożenia, zapisać na pokrywie pojemnika datę, aby nie przegapić tego momentu. Pamiętać trzeba, że jeżeli chcemy zamrozić dużą ilość rosołu, dobrze byłoby od razu podzielić go na mniejsze porcje i odmrażać tylko potrzebną nam ilość, gdyż ponowne zamrożenie odmrożonej wcześniej zupy nie wchodzi w grę.

W czym mrozić rosół?

Aby mieć pewność, iż sposób przechowywania jest odpowiedni, warto zastanowić się, w czym można zamrozić zupę. Do mrożenia rosołu doskonale sprawdzą się plastikowe pojemniki do przechowywania żywności, ze szczelnym przykryciem bądź opakowanie po zjedzonych lodach. Także woreczki strunowe to dobry sposób, jednak nie każdemu taka forma będzie odpowiadać. Alternatywą mogą okazać się wtedy foremki do robienia kostek lodu, jeżeli chcemy uzyskać małe porcję, lub pod ręką nie mamy większego pojemnika czy też innego opakowania. Jak widać mrożenie rosołu to prosta sprawa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.