Jak suszyć pomidory?

Suszone pomidory, przywędrowały do Polski z Włoch, gdzie od lat stanowią ważny składnik, uznawanej za najzdrowszą na świecie, diety śródziemnomorskiej. Świetne jako dodatek do sałatek, zup czy sosów suszone pomidory, pomimo obróbki, zachowują wszystkie wartości odżywcze. W sklepach znajdziemy gotowe paczkowane suszone pomidory. Te o ile przygotowane zgodnie z recepturą są jednak bardzo drogie. Tańsze, niestety często powstają w wyniku przyspieszonego procesu suszenia, co odbija się na ich jakości i właściwościach zdrowotnych. Warto więc pokusić się o samodzielnie suszenie pomidorów na słońcu klub w piekarniku. Mamy wtedy gwarancję, że tak przygotowany produkt, jest naturalny, zdrowy i pozbawiony ulepszaczy. Jak prawidłowo suszyć pomidory?

Suszenie pomidorów domowe sposoby

Suszenie pomidorów domowym sposobem jest proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Możemy zrobić to na dwa sposoby.

Suszenie pomidorów oryginalną włoską recepturą

W tym wypadku roboty wykonuje za nas słońce. Naszym zadaniem jest przygotowanie produktu do suszenia, czyli pokrojenie pomidorów na połówki, usunięcie zielonej piętki oraz nasion z komory. Po umyciu układamy pomidory na papierze. Posypujemy gruboziarnistą solą morską, i wystawiamy na słońce. Cały proces trwa, w zależności od nasłonecznienia, około 4 dni.

Suszenie w piekarniku

Jak suszyć pomidory w piekarniku? Przygotowujemy pomidory jak w poprzednim przypadku, po czym wkładamy je na blasze do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do około 70-80 stopni. Przy uchylonych drzwiczkach proces suszenia trwa 6 godzin. Z 10 kilogramów pomidorów otrzymamy kilogram produktu, który wkładamy do słoików i zalewamy oliwą bądź olejem rzepakowym. Dla uzyskania intensywniejszego smaku przed zalaniem możemy dodać przypraw według uznania. Świetnie komponują się oregano, pieprz czy czosnek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.