Artykuły

Rozmaryn jest bardzo popularny w kuchni polskiej i to od wielu, wielu lat. Nierzadko spotykamy nawiązania do niego w literaturze czy sztuce. Co jednak powinniśmy o nim wiedzieć i jakie ma właściwości? Historia rozmarynu Ta roślina znana była już w starożytności. Rozmaryn zyskał sobie opinię przywracającego pamięć, a także stał się symbolem wierności małżonków. Niektóre […]

Czytaj dalej

Jak dbać o czystość urządzeń kuchennych? Wielu z nas ma niemały problem z utrzymaniem porządku w swoich kuchniach. Wszak tam spędzamy mnóstwo czasu przygotowując zdrowe posiłki na cały dzień. Jak mówi jednak stare przysłowie: nie tam jest czysto, gdzie dużo sprzątających, ale tam, gdzie mało brudzących. Warto pomyśleć nad użyciem tego w życiu codziennym. Jeśli […]

Czytaj dalej

Co to znaczy równoważnik energetyczny, wartość energetyczna, a co oznacza kaloria? Wielu z nas zastanawia się czym są podstawowe pojęcia, z którymi na co dzień spotykamy się na portalach i blogach o zdrowym żywieniu, takie jak np. kalorie. Mówiąc wprost jedna kaloria (cal) jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 grama wody chemicznie czystej […]

Czytaj dalej

Prowadzanie działalności gospodarczej w sektorze gastronomii może przynieść nam bardzo duże korzyści. Obecnie choć jest bardzo duża konkurencja w tej dziedzinie, oferując wysoką jakość usług oraz doskonałe jedzenie, można zbudować naprawdę silną markę. Zatem od czego warto zacząć? Odpowiednie wyposażenie gastronomii bardzo istotne Wbrew pozorom prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego nie jest wcale takie proste. Z […]

Czytaj dalej