Artykuły

Dlaczego granat? Obieranie granatu Pestki tego owocu wpływa korzystnie na układ krążenia, wzmacnia Twoje serce i naczynia krwionośne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wspomaga organizm w niszczeniu wolnych rodników, które są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedząc granat dbasz również o swoją skórę, zapewniając jej zdrowy koloryt. Czerwone nasiona mają zbawienny wpływ na jelita, dzięki dużej zawartości […]

Czytaj dalej

Dynia to warzywo (choć przez część botaników uważana za owoc) typowo jesienne. Można z niej przyrządzić całą gamę potraw – począwszy od zup kremów, różne sałatki nawet po ciasta lub przetwory. Większość tych przysmaków wymaga użycia dyni obranej – choć nie każdy gatunek trzeba pozbawiać skórki. W jaki sposób obrać dynię i której nie trzeba […]

Czytaj dalej

Jak powszechnie wiadomo gołąbki to bardzo pyszna potrawa, która bardzo często gości na stołach w polskich domach. Chyba nie istnieje osoba, która nie przepada za smacznymi gołąbkami, jednak co zrobić w sytuacji, kiedy gołąbków zrobimy za dużo i nie chcemy, aby się zmarnowały? Odpowiedź brzmi: MROŻENIE! Czy gołąbki można mrozić? Jak robić to prawidłowo? Czy […]

Czytaj dalej

Grzybobranie to bardzo przyjemna forma spędzania czasu, a każdy znaleziony okaz cieszy. Kiedy już wrócimy z pełnymi koszami grzybów do domu, czasem pojawia się pytanie – jak ususzyć te grzyby? Suszenie grzybów krok po kroku W tym tekście chcemy opisać kilka możliwości na suszenie naszych zbiorów. Przede wszystkim, na początek pamiętajmy, że przed suszeniem grzyby […]

Czytaj dalej

Obieranie owoców to na ogół prosta czynność, niewymagająca od nas większych umiejętności. Jednak zdarzają się przypadki, w których zupełnie nie mamy pojęcia jak zabrać się za obieranie np. ananasa lub obieranie mango. To nic wstydliwego, nie musisz być we wszystkim mistrzem. Na przykładzie ananasa pokażemy Ci, jak w prosty sposób przygotować go do zaserwowania. Twardym orzechem […]

Czytaj dalej

Mango jest owocem często nabywanym przez ludzi w Polsce. Jak obierać mango? Dobry owoc powinien być dojrzały, sprężysty, nie może być zbyt twardy. Mango można obrać na kilka sposobów. Owoc należy umyć zimną wodą i wysuszyć. Najlepiej obierać go nad naczyniem, ponieważ jest to owoc soczysty i może pryskać. Obieranie mango krok po kroku Nie […]

Czytaj dalej

Spośród wielu gatunków mięty w Polsce największe znaczenie ma mięta pieprzowa (Mentha piperita), która to mięta po ususzeniu świetnie nadaje się np. do herbaty. Na szczególną uwagę zasługuje licząca sobie 300 lat odmiana Mitcham, nazywana też miętą czarną lub angielską. Uchodzi za najcenniejszą i jest szeroko uprawiana w całej Europie, również w Polsce. Można ją […]

Czytaj dalej

Ziemniaki są najczęściej wybieranym dodatkiem podczas przygotowywania obiadu. Można je zastąpić ryżem lub kaszą. Ale to jednak ziemniak jest zazwyczaj najpowszechniejszym wyborem. Jak gotować ziemniaki? Warzywo to jest uniwersalne – można je gotować, smażyć, piec. Może się wydawać, że taka prozaiczna czynność jak gotowanie ziemniaków, nie stanowi wielkiego wyzwania. Jednak, aby osiągnąć satysfakcjonujący rezultat, należy […]

Czytaj dalej

Kuchnia powinna być urządzona praktycznie. W tym miejscu niejedna pani domu spędza mnóstwo czasu, dbając o przygotowanie posiłków, gotowanie oraz zapewniając całej rodzinie doskonałe jedzenie. Jeśli kuchnia jest duża, to odbywają się w niej także spotkania towarzyskie. Jeśli kuchnia jest duża to można podzielić ją na kuchnię właściwą oraz część jadalną. W tej drugiej ustawić […]

Czytaj dalej

Sery należą do jednych z najczęściej spożywanych produktów nabiałowych. Tego typu przetwory mleczne znane są na całym świecie – przyrządza się je różnymi metodami, by osiągnąć charakterystyczny smak i aromat. Obok niezwykle popularnych serów żółtych z dziurami, pleśniowych i twardych dojrzewających, wyróżniamy także sery świeże. Czym dokładnie się one charakteryzują i po które odmiany tych […]

Czytaj dalej