Artykuły

Mają dość nietypowy wygląd, przypominają istoty nie z tej ziemi, atakują atramentem i mogą przecisnąć się przez najmniejszy otwór – na kutrze rybackim oczywiście. Ośmiornice i ośmiorniczki – bo to o nich będzie dzisiaj mowa – są smakowitym przysmakiem każdego Włocha, Hiszpana, Chińczyka, czy też Chorwata. W Polsce zaś stanowią jeden z produktów niemal luksusowych. […]

Czytaj dalej

Kaki to owoce pochodzące z Chin oraz Japonii. Inna nazwa pod jaką możemy spotkać ten owoc to Persymona. Owoce te charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi, takimi jak: w chińskiej medycynie napar z liści kaki pomaga obniżyć ciśnienie, bądź też zmniejsza krzepliwość krwi obniża cholesterol ma potwierdzone działania antynowotworowe zawiera wiele witamin takich jak witamina A, […]

Czytaj dalej

Migdały warto mieć zawsze pod ręką. Są one często używane w słodkich i słonych przepisach, ale także są świetną przekąską i smaczną dekoracją  wielu posiłków. Doskonale nadają się również do domowej produkcji mleka migdałowego. Niektórzy fani migdałów wolą spożywać migdały z jasnobrązową skórką, ale są  tez tacy, dla których obieranie migdałów jest konieczne. Jak obrać migdały domowym sposobem? To bardzo prosta […]

Czytaj dalej

Popularność picia kawy w Polsce stale rośnie. Wśród wielu alternatywnych metod parzenia, nadal wiele osób wybiera ekspresy przelewowe. Łatwość przyrządzania, przystępność cenowa oraz możliwość przygotowania większej ilości kawy to największe plusy takiego rozwiązania. Jednak jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego? Odpowiedź otrzymasz w tym artykule. Jak działa ekspres przelewowy? Działanie ekspresu przelewowego polega na powolnym […]

Czytaj dalej

To, że warto zaopatrywać się w awokado i włączyć je do codziennej diety wiadomo nie od dziś. Jest ono składnikiem wykorzystywanym w wielu kuchniach na całym świecie. Sposoby przechowywania natomiast zależą od jego stopnia dojrzałości. Przechowywanie awokado – twardy, niedojrzały owoc Jeśli mamy do czynienia z niedojrzałym, twardym awokado dobrym sposobem będzie trzymanie go w […]

Czytaj dalej

Czy kurki można mrozić? Oczywiście, że tak! Kurki mrozi się stosunkowo prosto. Trzeba jednak uważać, by po rozmrożeniu nie okazały się gorzkie w smaku. Aby tego uniknąć należy wybrać świeże grzyby, które mają całe i nieuszkodzone kapelusze. Jedni twierdzą, że grzybów nie wolno moczyć i gdy są bardzo brudne to można je co najwyżej umyć […]

Czytaj dalej

Lato zawsze kojarzy się z truskawkami. Niestety sezon na te przepyszne owoce trwa bardzo krótko i nie ma zbyt wiele czasu, aby się nimi nacieszyć. Wiele osób więc zastanawia się, czy można mrozić truskawki. Sprawdźmy! Czy można mrozić truskawki? Na całe szczęście jest wiele sposobów na to, aby móc oszukać czas i cieszyć się smakiem […]

Czytaj dalej

Decyzje każdego z nas mają wpływ na stan środowiska. Niezależnie od tego, czy jesteśmy konsumentami, czy przedsiębiorcami oferującymi usługi, powinno nam zależeć na dobru planety. Szczególnie ważne jest ograniczenie ilości plastiku, który wolno się rozkłada i zanieczyszcza oceany. Zwłaszcza w branży gastronomicznej, gdzie z przyczyn sanitarnych używamy opakowań jednorazowych, warto zadbać o to, by korzystać […]

Czytaj dalej

Kamienne piece do pizzy to popularny trend w świecie gastronomii. Wyglądają nie tylko estetycznie, ale również pieką pyszną pizzę. Można je wbudować w dowolny ogród lub patio, a zapewnią wiele godzin przyjemności przy przygotowaniu ulubionej pizzy. Kamienne piece do pizzy można też wykorzystać do pieczenia chleba, podpłomyków, a nawet warzyw i mięsa. Dodatkowo są bardzo […]

Czytaj dalej

Mikroliście są listkami roślin zebranymi przed dojrzewaniem, siewkami różnych roślin jadalnych, które wizualnie mogą przypominać dobrze nam znaną rzeżuchę. Cechują się bogatymi walorami odżywczymi i estetycznymi. Jednak dopiero od niedawna można o nich usłyszeć szerzej. Co warto o nich wiedzieć? Jak je hodować? Mikroliście — to warto wiedzieć Mikroliście mogą powstać z roślin takich jak: […]

Czytaj dalej