Artykuły

Odczuwasz zmęczenie i senność? Dokucza ci brak koncentracji, a do tego na nic nie masz siły? Zapomnij o kawie! Skuteczne pobudzenie i to bez skutków ubocznych zapewni ci zielona herbata Matcha. Dlaczego jeszcze warto ją pić? Zapraszamy do lektury. Stres, nerwowość, zniechęcenie, rozdrażnienie, coraz częstsze spadki nastroju i… coraz gorsze samopoczucie – to tylko niektóre […]

Czytaj dalej

Gotowanie kalafiora tymi metodami daje pyszne warzywo, które nie jest papkowate ani zbyt twarde. Najważniejszą częścią gotowania kalafiora jest upewnienie się, że nie jest rozgotowany. Jak gotować kalafior? Najpierw kalafior należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa. Podgrzej średnią patelnię na średnim ogniu i dodaj olej roślinny lub masło. Ile gotować bób? Ile […]

Czytaj dalej

Niebanalny pomysł na prezent urodzinowy dla kogoś bliskiego? Zestawy prezentowe ze zdrową żywnością. Czyż to nie brzmi świetnie? Coraz więcej osób chce poznawać nowe pyszne smaki produktów spożywczych, które są zdrowe, pozbawiona chemii i konserwantów, przygotowane lokalnie z poszanowaniem surowca. Warto wspierać takie inicjatywy. Podarowanie przepysznego upominku to doskonała alternatywa dla książki, płyty czy czegoś […]

Czytaj dalej

Miłośnicy kuchni roślinnej, którzy już dawno przestali spożywać mięso oraz inne produkty odzwierzęce, mają się coraz lepiej. W sklepach, już nie tylko tych ze zdrową żywnością, jest coraz większy wybór przekąsek i przysmaków, które stworzone są tylko i wyłącznie na bazie warzyw i owoców oraz zbóż. To sycące i pyszne batony owocowe, które zawsze warto […]

Czytaj dalej

Masło orzechowe to jedna z ukochanych kulinarnych rozkoszy dla wielu Polaków. To przysmak, który bezpośrednio wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Podbił serca mieszkańców naszego kraju już wiele lat temu. Obecnie masło orzechowe jest chętnie wybierane między innymi do przygotowywania różnego rodzaju przekąsek, śniadań, ciast. Masło orzechowe a dieta Masło orzechowe trudno nazwać przysmakiem niskokalorycznym. Zdecydowanie […]

Czytaj dalej

Dietetyka to bardzo szeroka dziedzina, w związku z czym wyodrębniły się w jej ramach różnego rodzaju specjalizacje. Jedną z nich jest dietetyk kliniczny zajmujący się sposobem odżywiania osób, które w danym momencie życia przechodzą przez jakąś chorobę. Taki specjalista posiada dogłębną wiedzę na temat tego jak powinno wyglądać żywienie pacjenta na danym etapie rozwoju schorzenia, […]

Czytaj dalej

Owoce kiwi są bogatym źródłem witaminy C, witaminy E i potasu. Mają tropikalny słodki smak, który smakuje jak zmieszane razem truskawki i śmietana. Ale ich obieranie jest jedną z najtrudniejszych części. Kiwi – skąd pochodzi? Kiwi to zielony owoc, który jest uprawiany w Nowej Zelandii. Kiwi, zwany także chińskim agrestem, jest najbardziej komercyjnie uprawianym owocem […]

Czytaj dalej

Co to jest imbir? Imbir jest rośliną uprawną, zaliczaną do rodziny imbirowatych. Pochodzenie imbiru nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się on z Melanezji. Składa się z długiej łodygi, dużych, lancetowatych liści i kwiatów o zielonożółtej barwie z domieszką fioletowego. Kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, która jest dobrze znana na całym świecie, jednak głównie […]

Czytaj dalej

Kawa jest dla wielu z nas nieodzownym elementem każdego dnia. Jedni piją jedynie pojedynczą filiżankę o poranku, drudzy natomiast są mocno od niej uzależnieni i bez paru kubków pobudzającego napoju w trakcie dnia źle funkcjonują i czują się słabi i senni. Niezależnie od tego, do której grupy należymy, warto zastanowić się nieco nad sposobami parzenia […]

Czytaj dalej

Owoce morza są coraz popularniejszym przysmakiem w Polsce. Niestety, wciąż wiele osób ma kłopot z ich prawidłowym przygotowaniem do spożycia. Funkcjonuje na ten temat wiele mitów, które mogą nawet skutecznie zepsuć smak potrawy i odebrać całą przyjemność z przyrządzenia dania. Szkoda byłoby marnować tak smakowite kąski, dlatego z pomocą, jak prawidłowo obrać krewetki, przychodzi poniższy […]

Czytaj dalej