Przepisy

Wielu z nas uwielbia smak chrupiących frytek, ale często zastanawiamy się, jak przygotować je w domowym piekarniku, aby były równie smaczne jak te z ulubionej restauracji. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne! Oto prosty przewodnik, który pomoże ci upiec idealne frytki w piekarniku. Krok 1: Przygotowanie i nagrzanie piekarnika Rozpocznij od nagrzania piekarnika […]

Czytaj dalej

Szukasz pomysłu na pyszny wegański obiad? Sprawdź, jak przyrządzić klopsiki z tofu! Jednym z głównych założeń weganizmu jest całkowita rezygnacja ze stosowania produktów odzwierzęcych. Oczywiste jest zatem, że weganizm w dużej mierze opiera się na zmianie nawyków żywieniowych, które polegają na zastąpieniu mięsa i nabiału produktami pochodzenia roślinnego. Przejście na weganizm i życie w zgodzie […]

Czytaj dalej

Jak przygotować łososia z suszonymi pomidorami? Składniki na łososia z suszonymi pomidorami: 15 ml sosu sojowego, 500 g filetu z łososia, 30 ml soku z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 45 g pomidorów suszonych, 100 g pomidorów koktajlowych, oliwa. Sposób przygotowania: Umyj i osusz filet z łososia. Pokrój go na mniejsze kawałki, dopraw i […]

Czytaj dalej

Deser w postaci ciasta, ciasteczka czy puddingu to idealna okazja do podarowania sobie chwili przyjemności w trakcie dnia. Co ciekawe, przygotowanie deseru nie musi być trudne ani czasochłonne. Jak przygotowywać szybkie i łatwe desery i cieszyć się nimi co dnia? Desery mogą przybierać formę mniej lub bardziej złożonych ciast, a także ciasteczek, pancakes’ów, omletów czy […]

Czytaj dalej

Jak przygotować dobry Żur Śląski? To proste! Żurek to bardzo popularna potrawa na Śląsku. Bardzo często można go więc spotkać na stołach u mieszkańców Katowic czy Bytomia. Różni się od barszczu białego typ, że przygotowywany jest na mące żytniej, podczas gdy barszcz biały tradycyjny robiony jest na mące pszennej. Aby przygotować żurek śląski potrzebujemy następujących […]

Czytaj dalej

Krewetki w ostatnich latach przebojem wdarły się na stoły Polaków, którzy wprost bez opamiętania rozsmakowali się w tych owocach morza. O ile kiedyś, było to danie z rodzaju tych egzotycznych, o tyle dziś, można je dostać w stosunkowo niskich cenach w wielu sklepach (nawet rodzimych dyskontach). Wszystko o spowodowało, że krewetki coraz częściej trafiają na […]

Czytaj dalej

Przepis na pieczonego łososia Łosoś to jedna z tych ryb, które najczęściej lądują na naszych stołach. Jest on pyszny, a co więcej zdrowy więc często znajduje się w przepisach na dania fit i dla osób uprawiających sporty. W ostatnich latach ta ryba cieszy się rosnącą popularnością w naszym kraju. Jego cena maleje, a co za tym […]

Czytaj dalej

Ostatnio pokazaliśmy Wam przepis na pysznego pieczonego łososia z awokado, który nam szczególnie przypadł do gusty właśnie ze względu na awokado, które jest bardzo dobre i przede wszystkim zdrowe! Dziś zostajemy więc w tym podobnym klimacie kulinarnym i przedstawiamy przepis na pastę z awokado. Świetnie się ona nadaje do kanapek z chlebem żytnim lub jako […]

Czytaj dalej

Falafel to nabierające w ostatnich latach w Polsce niezwykłej popularności danie. Wszystko za sprawą tego, iż jest wegetariański, zdrowy i smaczny. W wielu miastach pojawiają się punkty gastronomiczne, które w swojej ofercie proponują falafela. Co to jest falafel? Falafel to bardzo proste w przygotowaniu, smażone na głębokim tłuszczu kotleciki ze zmielonej ciecierzycy z dodatkami. Aby je […]

Czytaj dalej

Pełnoziarnisty makaron z soczystymi pomidorami koktajlowymi, bazylią i oliwkami to danie, które z pewnością zasmakuje Tobie i Twoim bliskim. Co więcej jest również bardzo proste i szybkie w przygotowaniu więc nie stracimy całego dnia przy garach w kuchni 😉 Zaoszczędzony w ten sposób czas możemy wykorzystać np. na bieganie czy spacer. A oto potrzebne składniki […]

Czytaj dalej