Lody sorbetowe – zdrowy i smaczny deser

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść lodów. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy nadchodzą upalne dni, jednak można się nimi delektować przez cały rok. I choć z reguły wybieramy tradycyjne lody mleczne, to bardzo dobrą alternatywą dla nich są sorbety ze sklepu stanowiące zdrowy deser.

Z czego powstają lody sorbetowe?

Lody sorbetowe to niezwykle orzeźwiający rodzaj lodów owocowych. Do ich produkcji wykorzystuje się w głównej mierze wodę, cukier, syropy i substancje glukozowe oraz owoce w postaci musu lub soku. W ich składzie nie znajdziemy tłustego mleka i śmietany. Dodatkowo sorbety mogą zawierać pewne ilości alkoholu np. likieru lub szampana. To, co odróżnia je od lodów wodnych to skład oraz konsystencja. Sorbety ze sklepu zawierają zmielone owocowe, który łatwo wyczujemy na podniebieniu, z kolei lody wodne to głównie woda wzbogacona barwnikami, które stanowią jednolitą konsystencję deseru.

Czy lody sorbetowe są zdrowe?

Lody sorbetowe ze względu na dużą zwartość wody, przecierów z owoców i soków owocowych z pewnością będą mniej kaloryczne i bardziej orzeźwiające od tradycyjnych lodów mlecznych. Jednak i one zawierają cukier. Z pewnością sorbety będą zdrowsze od lodów, bo nie zawierają tłuszczy w postaci mleka i śmietanki. Choć zawierają mniej wartości odżywczych, to jednak pochodzą one z owoców. A zatem będą zawierały sporą dawkę witaminy C oraz niewielką ilość witamin w zależności, z jakich owoców zostały przygotowane. Dobre sorbety ze sklepu powinny zawierać około 60-70% owoców. Zanim też pokusimy się na zdrowy deser, czytajmy dokładnie etykiety na opakowaniu producenta sorbetów.

Jak wybierać gotowe lody sorbetowe ze sklepu?

To, czy sorbety będą godne naszej uwagi i czy nam posmakują zależy nie tylko od ich składu, ale również od doboru produktów, z których powstają. Lody sorbetowe zawsze zaczynają się od owoców, ale tylko owoców najlepszej jakości. Soczyste arbuzy, słodkie truskawki, dojrzałe brzoskwinie, jagody pachnące latem – to od ich procentowej zawartości zależy smak najlepszych sorbetów. Najmniej cukru powinny zawierać sorbety ze sklepu wyprodukowane z owoców bogatych w pektyny (owoce pestkowe, winogrona, jagody) i błonnik (banany, gruszki, jabłka, mango). Mają one dużą lepkość, dlatego tworzą gęstą konsystencję kremowych sorbetów, których nie trzeba dodatkowo dosładzać i sztucznie zagęszczać. Z kolei najwięcej cukru będą zawierały cytrusy i owoce z dużą zwartością wody. Z reguły są one cierpkie w smaku, dlatego lody sorbetowe z nich sporządzane są docukrzane i zagęszczane.

Gotowe sorbety ze sklepu oferuje marka Koral, która dba o wysoką jakość swoich sorbetów, wykorzystując owoce najwyżej jakość w tym z polskich sadów. Firm ta od wielu lat produkuje zdrowe desery lodowe w oparciu o tradycyjne receptury oraz lody sorbetowe, wypuszczając na rynek sorbety z jabłek, truskawkowe czy mango, a także cytrynowe idealne na każde nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.