Czy banany można zamrażać? Przechowywanie bananów w zamrażarce jest jak najbardziej realne. Ważne tylko, by pozbawić je skórki. Jej obecność uniemożliwi późniejsze wykorzystanie bananów do przygotowania lodów, czy smufi (smoothie).
Mrożenie bananów – Jak przygotować banany do mrożenia?
Jak mrozić banany? Zanim zaczniemy banany obierać, myjemy je pod bieżącą wodą. Potem zdejmujemy skórkę, odcinając czubek owocu. Usunięty czubek powinien mieć około 1 cm długości. Wyrzucamy go wraz z obierzynami do kosza bio.
Obrane banany kroimy na dwucentymetrowe kawałki i porcjujemy do woreczków. Woreczki powinny być dość grube, najlepiej te przeznaczone do mrożonek. Każdy woreczek powinien mieć maleńkie dziurki, by docierało do owoców powietrze.
Wyporcjowane banany w woreczkach wkładamy do zamrażalnika. W ten sposób mrozimy banany. Po wyjęciu będą zawsze świeże. Będą białe i smaczne. Można je wykorzystać do koktajli, lodów, smoothie, ciasta itp.
Mrożone banany – Czy banany przed zjedzeniem należy rozmrozić?
Mrożone banany doskonale smakują nierozmrożone, a jedynie zmiksowane. Jeżeli włożymy do zamrażarki całe banany (oczywiście bez skórki) będziemy je mogli później jeść w całości jak lody. Warto wówczas przed zamrożeniem nadziać każdego wzdłuż na trzy złączone ze sobą patyczki do szaszłyków.
Fajnie będą wyglądać zatopione w czekoladzie na pół w białej i na pół w brązowej. Do tego celu rozpuszczamy czekoladę, zanurzamy schłodzonego banana i obtoczonego czekoladą szybko wkładamy do zamrażarki.
Tak przygotowany banan będzie smakował wyśmienicie. Wykorzystywany jest jako doskonały afrodyzjak. Mrożone banany pokrojone w małą kosteczkę mogą posłużyć do lodowego deseru jako dekoracja lub dodatek smakowy.
Dodaj komentarz