Artykuły

Zdrowe przekąski są dowodem na to, że restrykcyjny i zbilansowany jadłospis, wcale nie musi oznaczać głodówkę lub nieapetyczne posiłki. Co więcej, przedstawione propozycje zapewnią uczucie sytości i skuteczne wsparcie w diecie odchudzającej. Sprawdź i wykorzystaj! Zdrowa przekąska – najważniejsze informacje Siła zdrowych przekąsek leży w prostocie, a jednocześnie ogromnej uniwersalności. Pomysł ten niweluje kluczowe czynniki, […]

Czytaj dalej

Pieczony kurczak, kiedy go jemy, jak go przygotować i co najważniejsze: ile go piec? Może to być pytanie z wieloma odpowiedziami, ale w tym artykule chcę omówić najczęstszą odpowiedź. Danie z pieczonego kurczaka można podawać na różne sposoby. Nie ma to jak pieczeń z kurczaka przygotowana w domu przez mamę lub tatę, a co czyni […]

Czytaj dalej

Zastanawiasz się, jak obrać selera naciowego? Poznaj metody z tego poradnika, a także dowiedz się czym jest seler naciowy i do czego nam posłuży w kuchni. Seler naciowy to rodzaj rośliny, która żyje ponad dwa lata i jest uprawiana w wielu częściach świata. Jej korzenie, liście i łodygi są spożywane jako warzywo. Seler naciowy to […]

Czytaj dalej

Kukurydza należy do rodziny traw i jest rośliną jednoroczną. Występuje w kilkunastu odmianach. Jest także uprawiana w Polsce. Warto jednak wiedzieć, która kukurydza nadaje się najlepiej do gotowania. Sprawdź, ile gotować kukurydzę oraz jak to robić. Jaka kukurydza będzie najlepsza? Czym się kierować kupując? By mieć dobry smak kukurydzy trzeba wybrać taką, która ma zielone […]

Czytaj dalej

Tort to niemal zawsze element obowiązkowy przyjęć urodzinowych, ale również wielu innych jubileuszy. Jego upieczenie zawsze jest sporym wyzwaniem i w praktyce większość osób decyduje się na zakup gotowego tortu, nierzadko z dedykacją i specjalnie zamówionymi zdobieniami. W ten sposób unikamy wielu problemów z jego stworzeniem. Bez dużej wiedzy z zakresu cukiernictwa i posiadania odpowiednich […]

Czytaj dalej

Wiedza i świadomość dietetyczna w społeczeństwie rośnie praktycznie z roku na rok i coraz chętniej sięgamy po produkty nie tylko powszechnie uznawane za zdrowe, ale również przebadane w solidnych badaniach. Odpowiednio zbilansowana dieta wraz z dużą dawką ruchu fizycznego może niemalże czynić cuda, a nasze życie staje się w takim przypadku zauważalnie lepsze. W myśl […]

Czytaj dalej

Pojęcie zielona herbata japońska to jedno wielkie uogólnienie. Japończycy piją ją praktycznie bez przerwy – do posiłków, na spotkaniach, w lecie dla ochłody, a w zimie na rozgrzewkę. Wyróżniają wiele jej gatunków. Liczy się nie tylko sam rodzaj krzewu herbaty, ale region z którego pochodzi, sposób uprawy, metoda suszenia i wreszcie sposób zaparzania i serwowania. […]

Czytaj dalej

Miłośników herbat nie brakuje. W sklepach znajdziemy całkiem sporo różnych rodzajów tego aromatycznego napoju. Dobrze byłoby je poznać i dowiedzieć się, czym właściwie się charakteryzują. Wówczas będziemy mogli zdecydować o tym, jaki napar chcemy popijać regularnie. Wśród herbat, które zasługują na szczególne uznanie wyróżnić można herbatę żółtą, earl grey czy zieloną. Jakie właściwości posiada herbata […]

Czytaj dalej

Odczuwasz zmęczenie i senność? Dokucza ci brak koncentracji, a do tego na nic nie masz siły? Zapomnij o kawie! Skuteczne pobudzenie i to bez skutków ubocznych zapewni ci zielona herbata Matcha. Dlaczego jeszcze warto ją pić? Zapraszamy do lektury. Stres, nerwowość, zniechęcenie, rozdrażnienie, coraz częstsze spadki nastroju i… coraz gorsze samopoczucie – to tylko niektóre […]

Czytaj dalej

Gotowanie kalafiora tymi metodami daje pyszne warzywo, które nie jest papkowate ani zbyt twarde. Najważniejszą częścią gotowania kalafiora jest upewnienie się, że nie jest rozgotowany. Jak gotować kalafior? Najpierw kalafior należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa. Podgrzej średnią patelnię na średnim ogniu i dodaj olej roślinny lub masło. Ile gotować bób? Ile […]

Czytaj dalej