Zielona herbata Matcha – dlaczego warto nią zastąpić kawę?

Odczuwasz zmęczenie i senność? Dokucza ci brak koncentracji, a do tego na nic nie masz siły? Zapomnij o kawie! Skuteczne pobudzenie i to bez skutków ubocznych zapewni ci zielona herbata Matcha. Dlaczego jeszcze warto ją pić? Zapraszamy do lektury.

Stres, nerwowość, zniechęcenie, rozdrażnienie, coraz częstsze spadki nastroju i… coraz gorsze samopoczucie – to tylko niektóre z efektów ubocznych życia w biegu. Pracujemy coraz więcej i coraz bardziej jesteśmy zmęczeni. Chcąc się ratować wypijamy kolejną i kolejną filiżankę kawy. Nawet nie zauważamy, kiedy ulubiona „mała czarna” zamiast pomagać, zaczyna szkodzić.

A gdyby tak zamiast kawy wspomagać się czymś o wiele zdrowszym i wartościowszym? Doskonałą alternatywą dla czarnego napoju jest japońska herbata Matcha. To prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników odżywczych, które skutecznie wspierają nasz organizm. Mowa tu m.in. o przeciwutleniaczach i aminokwasach. Oczywiście Matcha zawiera też kofeinę i dlatego pobudza równie dobrze, co kawa.

Efekty uboczne picia kawy

Mocna kawa to ulubiony napój „rannych ptaszków” rozpoczynających swój dzień wraz ze wschodem słońca. Jest aromatyczna, a odpowiednio zaparzona potrafi rozpieścić kubki smakowe. Pobudza, to prawda, ale niestety robi to tylko na chwilę. O ile wypijamy tylko jedną filiżankę kawy dziennie, wtedy nie dzieje się nic złego. Jeśli jednak spożywamy ją w nadmiarze, wówczas może negatywnie wpływać na nasz organizm.

Zbyt duża ilość kawy może przyczynić się do pogorszenia jakości snu. Wypijana w późnych godzinach popołudniowych spowoduje bezsenność. I to nie wszystko. Kawa rozszerza naczynia krwionośne, przez co dochodzi u nas do szybszej utraty ciepła, a w konsekwencji – odczucia zimnych stóp, dłoni, a nawet dreszczy.

Kawa odwadnia organizm, a pita w nadmiarze może również doprowadzić do wypłukiwania się z organizmu wapnia i magnezu. Skutkiem tego może być nie tylko osłabienie organizmu, ale także zmniejszona gęstość kości, a co za tym idzie, większe ryzyko osteoporozy. Zbyt duże ilości kawy w codziennej diecie mogą także negatywnie wpływać na układ nerwowy. Efektem tego będzie nadmierna nerwowość, uczucie niepokoju, częste bóle głowy.

To prawda, że kawa poprawia motorykę jelit, co jest korzystne wyłącznie przy małych ilościach napoju. Większe dawki mogą wywołać biegunkę i nasilić nieprzyjemne objawy takich chorób, jak refluks, wrzody żołądka czy kamica dróg żółciowych.

I jeszcze jedno – kawa ma działanie uzależniające, gdyż jest substancją psychoaktywną tak samo, jak nikotyna czy heroina! Wypijanie 3-4 lub więcej kubków „małej czarnej” to już niemałe problemy.

Herbata Matcha – co to takiego?

Moda na zdrową żywność zapoczątkowała również boom na zieloną herbatę o wdzięcznej nazwie Matcha. Od razu trzeba podkreślić, że nie jest to kolejna zielona herbata w liściach czy torebkach, którą można kupić w każdym sklepie. Matcha to superfood – produkt o skoncentrowanej dawce składników odżywczych, który zawiera ponad 100 razy więcej przeciwutleniaczy niż tradycyjna zielona herbata. Pochodzi nie z Japonii, jak zwykło się myśleć, ale z Chin. Do Japonii dotarła za pośrednictwem buddyjskich mnichów i to właśnie w kraju kwitnącej wiśni wykorzystywana jest w ceremonii picia cha-no-yu. Bez niej nie byłoby rytuału herbacianego.

Czym jest Matcha i jak powstaje? To sproszkowana zielona herbata o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze. Wytwarzana jest w niewielkich ilościach, z ogromną pieczołowitością. Na kilka tygodni przed zbiorami, plantacja herbaty osłaniania jest bambusowymi matami i tym samym chroniona przed światłem słonecznym, co powoduje wzrost stężenia chlorofilu – liście nabierają odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy.

Co ciekawe, zbierane są tylko najmłodsze listki, które następnie są suszone. W ten sposób powstaje Tencha, a dopiero z niej produkowana jest Matcha. Suche liście są rozcierane w kamiennych żarnach. Dwa specjalnie profilowane kamienie obracają się bardzo powoli ucierając herbatę na proszek. Cały proces wymaga ostrożności, dlatego podczas rozdrabniania liści w godzinę powstaje zaledwie kilkadziesiąt gramów herbacianego pyłu.

Zielona herbata Matcha skutecznie pobudza organizm

Herbata Matcha to fenomenalny zamiennik kawy. W przeciwieństwie do czarnego napoju działa dłużej i przede wszystkim inaczej oddziałuje na nasz organizm. Kawa przyspiesza krążenie krwi, zwiększając produkcję tlenu, stąd szybkie rozbudzenie i pobudzenie. Niestety jest to efekt krótkotrwały. Zaraz po nim pojawia się zdenerwowanie, rozdrażnienie i… powraca zmęczenie.

Zielona herbata Matcha również zawiera kofeinę. Dzięki temu działa energetyzująco i odświeżająco, dodaje sił i poprawia koncentrację. Co jednak ważne robi to stopniowo i przez to zapobiega nagłemu spadkowi energii. Nie powoduje też uczucia niepokoju, które może pojawić się po wypiciu kawy. Stabilizuje nastrój, a przy tym pozwala na zachowanie jasności umysłu. Sekretem tego są zawarte w niej L-teaniny – aminokwasy ograniczające napięcie i obniżające ciśnienie krwi, a jednocześnie wzmagające czujność i koncentrację.

Uwaga! Chcąc uzyskać efekt pobudzenia, Matchę należy parzyć przez 2-3 minuty. Dłuższe parzenie spowoduje odwrotny skutek. Herbata zadziała wtedy uspokajająco i odprężająco.

Matcha ma pozytywny wpływ na zdrowie

Zdrowotne właściwości Matchy są niezliczone. Zielona herbata obfituje w antyoksydanty i dzięki temu działa przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo, wspomaga pracę układu krwionośnego, spowalnia starzenie, zmniejsza szkody wyrządzone przez zanieczyszczenia środowiska.

Matcha zawiera także potas, cynk, wapń, wspomniane wcześniej L-teaniny łagodzące stres i stany niepokoju, a także zwalczające uczucie przemęczenia oraz katechiny należące do związków polifenolowych, a konkretnie do flawanoli, które odgrywają dużą rolę w ochronie przed stresem oksydacyjnym i hamują powstawanie szkodliwych wolnych rodników.

Herbata Matcha zawiera też chlorofil i to w sporych ilościach, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo, odmładzająco i regenerująco na organizm. Chlorofil pomaga również zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi i wspiera usuwanie toksyn z organizmu. W składzie Matchy znajdziemy także związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który sprzyja odchudzaniu i działa pobudzająco na metabolizm.

Zielona herbata Matcha ma wyjątkowy smak

Herbata Matcha ma wielu zwolenników nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale i smak, który jest niezwykle ciekawy. Intensywny – z jednej strony nieco cierpki, z drugiej zaś słodkawy. Na pewno czuć w nim roślinne nuty.

Spróbuj zielonej herbaty Matcha z oferty sklepu ekologicznego PyszneEko.pl

Niezależnie od tego czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą wyjątkową herbatą czy pijesz ją już od dłuższego czasu, zielona herbata Matcha z oferty PyszneEko.pl to strzał w dziesiątkę. To najlepszy wybór, jakiego możesz dokonać – dla siebie, swoich najbliższych i przyjaciół. Dlaczego? Bo sklep ekologiczny to zawsze idealne rozwiązanie, jeśli chce się kupić produkt najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków lub „polepszaczy”.

Sklep ekologiczny PyszneEko.pl oferuje oryginalną zieloną herbatę Matcha i tym samym pozwala odkryć największe walory smakowe i aromatyczne tego jakże cennego napoju. W ofercie sklepu znajdziesz wyłącznie sprawdzone produkty. Wśród nich Matchę popularnej firmy Moya Matcha, która specjalizuje się w sprzedaży japońskiej herbaty, dzięki czemu masz pewność, że produkt jest najwyższej jakości i pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Obok Matchy w klasycznych opakowaniach, do wyboru pozostaje herbata w pięknych puszkach oraz w wygodnych saszetkach, które możesz zabrać ze sobą wszędzie! Daj się uwieść naturze i czerp z niej to, co najlepsze. Na zdrowie i lepsze pobudzenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.