Ile gotować kukurydzę?

Kukurydza należy do rodziny traw i jest rośliną jednoroczną. Występuje w kilkunastu odmianach. Jest także uprawiana w Polsce. Warto jednak wiedzieć, która kukurydza nadaje się najlepiej do gotowania. Sprawdź, ile gotować kukurydzę oraz jak to robić.

Jaka kukurydza będzie najlepsza? Czym się kierować kupując?

By mieć dobry smak kukurydzy trzeba wybrać taką, która ma zielone liście. Liście te muszą odchodzić od kolby. Nie zaleca się wybierania jasnożółtych kolb, gdyż może to świadczyć o  starości kukurydzy. Gdy wybieramy kukurydzę z paczki, to należy uważać, by folia nie była już otwarta. Trzon nie może być sczerniały, a czubek nie może być przesuszony.

Jak ugotować kukurydzę krok po kroku?

Należy pamiętać, by kukurydzy nie gotować w osolonej wodzie. Gdy ugotujemy kukurydzę z solą, to kolba może stać się twarda. Zamiast soli można użyć cukru. Sól zaleca się używać do kukurydzy już po ugotowaniu. By dobrze ugotować kukurydzę, trzeba dokładnie ją najpierw oczyścić z liści i obciąć trzon. Jest to dobry sposób na sprawdzanie, czy nasza kukurydza jest świeża. Gdy jest świeża kukurydza, to trzon obetnie się bez problemu. Dobrze jest przygotować duży garnek. Kukurydza musi być w pełni zakryta pod wodą w trakcie gotowania. Dobrze jest też, by garnek był na tyle szeroki, by kolby kukurydzy mogły się w nim swobodnie obracać.

Kukurydza do wrzątku, czy nie? 

Kukurydzę można wrzucać do wrzątku. Jednak trzeba wtedy pilnować czasu, by kukurydza nie była rozgotowana. Dzięki wrzątkowi można ugotować kukurydzę szybciej.

Ile gotować kukurydzę?

Kukurydzę należy gotować od 10 do 15 minut. Jednak wszystko zależy, jakim sposobem gotujemy kukurydzę. Na parze powinno gotować się kukurydzę od 30 do 45 minut. Dzięki takiej różnorodności możemy gotować kukurydzę na różne sposoby. Dobrze jest sprawdzić co jakiś czas widelcem, jaki jest stan kukurydzy. Dzięki temu możemy być pewni, że nasza kukurydza będzie w idealnym stanie ugotowana.

Jak podawać kukurydzę? 

Kukurydzę można podawać na różne sposoby. Można ją dodać do sałatki, która będzie idealnym uzupełnieniem obiadu. Może być również podana jako główne danie. Bardzo dobrą przekąską jest kukurydza gotowana z masłem czosnkowym. Znakomicie też będzie pasować kukurydza do meksykańskiego chili. Natomiast bardzo popularna jest zupa z kukurydzy z dodatkiem papryki. W sezonie letnim kukurydzę można podawać upieczoną na grillu. Kukurydzę można również podać do pierogów. Naleśniki z kukurydzą to alternatywa do standardowych naleśników. Dzięki temu kukurydza jest znakomita na różne letnie imprezy jako dodatek do świeżych i zdrowych dań.

Kukurydza to bardzo zdrowe warzywo, które warto jeść. Dobrze jest je umieścić także w diecie całej swojej rodziny również dzieci. Dzięki temu możemy jeść zdrowo na różne sposoby. Warto jest korzystać z kukurydzy w sezonie, kiedy jest dostępna świeża prosto z pola. Wtedy także mamy pewność, że nasza kukurydza nie jest niczym pryskana ani nie zawiera w sobie żadnej chemii, która mogłaby zepsuć nasze danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.