Ile gotować kalafior?

Gotowanie kalafiora tymi metodami daje pyszne warzywo, które nie jest papkowate ani zbyt twarde.

Najważniejszą częścią gotowania kalafiora jest upewnienie się, że nie jest rozgotowany. Jak gotować kalafior? Najpierw kalafior należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa. Podgrzej średnią patelnię na średnim ogniu i dodaj olej roślinny lub masło.

Gdy patelnia będzie bardzo gorąca, dodaj kalafior, przyprawy do soli i pieprzu. Gotuj na złoty kolor ze wszystkich stron, a następnie zalej kalafior około 1/4 szklanki wody i przykryj na 10 minut lub do miękkości. Podawaj na gorąco z posypanym parmezanem!

Gotowanie kalafiora krok po kroku

Wykonaj następujące kroki, aby ugotować kalafior:

  1. Napełnij garnek wodą i zagotuj.
  2. Dodaj surowe kawałki kalafiora, przykryj pokrywką z przekręconym pokrętłem, aby garnek nie mógł wydostać się z wnętrza pary, i zmniejsz ogień.
  3. Gotuj kalafiora na parze przez 5-8 minut lub do całkowitego ugotowania, ale nie papkowatego – sprawdź, dźgając widelcem, aby zobaczyć, czy można go łatwo przebić.
  4. Odsącz nadmiar wody z wnętrza garnka i podawaj według uznania!

Gotowanie kalafiora nie jest tak łatwe, jak się wydaje, ale dzięki tym prostym krokom możesz przygotować smaczne danie, które jest pożywne i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.