Seler naciowy – jak obrać?

Zastanawiasz się, jak obrać selera naciowego? Poznaj metody z tego poradnika, a także dowiedz się czym jest seler naciowy i do czego nam posłuży w kuchni. Seler naciowy to rodzaj rośliny, która żyje ponad dwa lata i jest uprawiana w wielu częściach świata. Jej korzenie, liście i łodygi są spożywane jako warzywo.

Seler naciowy to rodzaj rośliny, która żyje ponad dwa lata i jest uprawiana w wielu częściach świata. Jej korzenie, liście i łodygi są spożywane jako warzywo. Seler naciowy rośnie najlepiej, gdy sadzi się go w pobliżu źródeł wody, wymaga bardzo niewielkiej pielęgnacji i musi być zbierany na czas, aby nie wyrósł twardy i włóknisty.

Niektórzy nazywają seler „królową warzyw”, ponieważ dobrze smakuje z niemal każdym innym rodzajem jedzenia. Możesz używać selera w przepisach, takich jak zupy lub sałatki lub po prostu jeść całe kawałki, które zanurzasz w kremowych sosach, takich jak ranczo.

Jak obrać seler naciowy?

Seler naciowy to chrupiące, słodkie w smaku warzywo, które jest szeroko stosowane w sałatkach i zupach. Może być świetnym dodatkiem do zdrowej diety, ale często trudno znaleźć przepisy zawierające seler. Następnym razem, gdy będziesz mieć przepis na seler, po prostu obierz go. Ważne, aby zrobić to prawidłowo. Obieranie selera jest dość proste. Możesz to zrobić nożem lub nożyczkami.

Istnieją dwa sposoby na obieranie selera naciowego: najpierw odcinasz spód, albo robisz długie nacięcia po obu stronach łodygi nożem.

Jeśli używasz noża, wykonaj małe nacięcia po obu stronach łodygi, a następnie obierz w kierunku końca korzenia. Jeśli używasz nożyczek, odetnij wszystkie łodygi wystające poza koniec łodygi selera, a następnie przytnij pod kątem wzdłuż każdej strony każdego żebra, aż spotkają się na środku.

Następnie po prostu pociągnij za jeden koniec liściastej części, aby oderwać się od sekcji żeber.

Jak przechowywać obrany seler naciowy?

Kiedy przechowujesz obranego selera w lodówce, spróbuj owinąć go wilgotnym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu będzie wilgotny i świeży.

Alternatywną opcją jest przechowywanie ich w plastikowej torbie z niewielką ilością wilgoci wchłoniętej przez seler, dopóki nie będziesz gotowy do użycia.

Do jaki potraw obrany seler naciowy?

Gotowany na parze seler i ser: Pokrój seler po przekątnej i gotuj na parze z niewielką ilością wody i kawałkiem masła przez około 10 minut. Dodaj trochę startego twardego sera na wierzch każdej łodygi na talerzu i podawaj z solą i pieprzem.

Zupa selerowa: Posiekaj jedną cebulę, cztery ząbki czosnku, jedną główkę selera na małe kawałki. Gotuj je w litrze wody przez około 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj trochę soli i pieprzu do smaku.

Istnieje wiele sposobów wykorzystania tego warzywa w potrawach, takich jak zupy, dania duszone, sałatki, zapiekanki lub przepisy na stir fry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.