Torty dla alergików – ciekawa alternatywa w cukiernictwie

Tort to niemal zawsze element obowiązkowy przyjęć urodzinowych, ale również wielu innych jubileuszy. Jego upieczenie zawsze jest sporym wyzwaniem i w praktyce większość osób decyduje się na zakup gotowego tortu, nierzadko z dedykacją i specjalnie zamówionymi zdobieniami. W ten sposób unikamy wielu problemów z jego stworzeniem.

Bez dużej wiedzy z zakresu cukiernictwa i posiadania odpowiednich blaszek do pieczenia zwykle i tak okazuje się to być niewykonalne. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy osoba, dla której taki tort chcemy przyszykować okazuje się być alergikiem? Zakupienie zwykłego tortu nie sprawi nikomu frajdy, a w niektórych przypadkach może być niebezpieczne.

Najczęstsze alergie pokarmowe

Najczęściej występującymi alergiami pokarmowymi jest alergia na gluten, laktozę oraz białka mleka. Wiele osób źle reaguje na spożycie produktów zawierających orzechy czy też niektóre ziarna. Często zdarza się, że źle znosimy sztuczne dodatki, które powszechnie stosowane są w żywoności, również w cukiernictwie. Polepszacze smaku, sztuczne barwniki i wiele substancji, bez których ciasto może się obejść są jednak często masowo dodawane do nich, a wszystko to odbija się na naszym zdrowiu. Czy zatem jako osoba źle tolerująca niektóre składniki lub nawet kategorycznie nie mogąca ich spożywać jesteśmy skazani na pożegnanie się ze słodkimi torcikami, babeczkami i innymi przysmakami? Oczywiście nie.

Tort bez alergenów – to możliwe

Tort dla alergików wykonywany jest dokładnie wedle naszej specyfikacji, choć oczywiście możemy wybierać spośród już gotowych kompozycji składników. Na życzenie będzie on pozbawiony sztucznych cukrów, a także mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo istotne, że zwykle torty takie nie zawierają w sobie glutenu, na który wiele osób jest uczulonych, a jeszcze więcej świadomie go unika dla swojego zdrowia. Liczba kombinacji w dobrej cukierni jest niezliczona. Na pewno dostosujemy tort do swoich oczekiwań.

Czy torty dla alergików są droższe?

Oczywiście zwykle torty nie zawierające alergenów będą nieco droższe, ale różnica w cenie nie jest tak wysoka jak mogłoby się wydawać. Często to kilkanaście lub kilkadziesiąt procent więcej niż zwyczajne, tradycyjne wypieki z cukierni. Mało tego – większość takich tortów możemy otrzymać na zamówienie, modyfikując nie tylko rozmiar ciasta czy też ilość dodatków i dedykację, ale także skład jakościowy. W ten sposób ciasto zostanie dopasowane dokładnie do naszych upodobań i otrzymamy tort dla alergików, który zapamiętamy na bardzo długo. Tak właśnie działa cukiernia niejestemzcukru.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.