Czy pieczarki można mrozić?

Pieczarki, czy można je mrozić? Wielu z nas zadaje sobie to pytanie, przygotowując rozmaite dania z ich dodatkiem lub szykując zapasy na zimę. Odpowiedź jest prosta – tak jak najbardziej i warto to robić, aby mieć je zawsze pod ręką, bo pieczarki stanowią idealny dodatek do potraw obiadowych lub innych popularnych przekąsek, takich jak zapiekanki. To właśnie z tych niepozornych grzybów możemy wyczarować zarówno aromatyczne sosy do mięs, jak i pożywne farsze do pierogów czy krokietów. Jak zatem prawidłowo mrozić pieczarki, aby później można było z nich, bez obaw, przygotowywać ulubione dania?

Mrożenie pieczarek: Myjemy i obieramy

Na początku świeże pieczarki należy dokładnie umyć – pod bieżącą, zimną wodą, a następnie delikatnie wysuszyć np. na papierowym ręczniku, aby usunąć z nich nadmiar wody. Jeśli dobrze nie odsączymy grzybów,to po rozmrożeniu będą one miały „gumowatą konsystencję”. Gdy usuniemy już ziemię i inne zabrudzenia, obieramy grzyby ze skórki. Sprawdzamy też dokładnie, czy któryś z egzemplarzy nie jest zepsuty (spleśniałe sztuki wyrzucamy).

Mrożenie pieczarek: Pakujemy – w całości lub pokrojone

Surowe pieczarki możemy zamrozić zarówno w całości, jak i w pokrojonej formie (np. w paseczki lub kosteczkę), wszystko zależy od potraw, do których będą one potem dodawane. Jeśli zdecydujemy się na pierwszy z wariantów, pamiętajmy o tym, by każda z pieczarek była podobnych rozmiarów – najlepiej wybrać te mniejsze. Grzyby pakujemy do specjalnych, foliowych woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności lub plastikowych pojemników. Porcje powinny być niewielkie, najlepiej jednorazowe i równomiernie rozłożone w zamrażalniku. Możemy również zamrozić pieczarki poddane wcześniej obróbce termicznej – blanszowane lub smażone. Pamiętajmy, by najpierw dobrze je ostudzić, zanim umieścimy je w woreczku lub pojemniku.

Mrożenie pieczarek: Jak przechowywać

Mrożone pieczarki przechowujemy w temperaturze -18°C. Nie zapomnijmy też dokładnie ich opisać, podając datę mrożenia na opakowaniu. Źródła podają, że grzyby mogą być magazynowane w domowej zamrażarce ok. 3-6 miesięcy, choć są i tacy, którzy radzą, by nie zwlekać z ich wykorzystaniem i spożyć je w przeciągu miesiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.