Papryka to warzywo, które ma w sobie mnóstwo składników odżywczych, które wspomagają właściwe funkcjonowanie naszego organizmu. Poza sezonem jej ceny mogą szokować, a więc warto zainteresować się tematem mrożenia produktów, na które sezon dobiega końca. Wiele osób zastanawia się czy można mrozić paprykę, a jeśli można, to w jaki sposób? Śpieszymy z odpowiedzią.
Mrożenie papryki surowej i ugotowanej
Sądząc po ilości otwartych for internetowych oraz pytań w sieci, mało osób wie o tym, że paprykę można mrozić. Zarówno tę surową jak i pieczoną, po obróbce termicznej. Nie będzie ona może tak samo smaczna jak ta surowa, ale doskonale nada się jako dodatek do innych potraw na przykład do gulaszu lub zup.
Jak mrozić paprykę krok po kroku
Aby zamrozić paprykę należy zacząć od jej dokładnego umycia oraz wysuszenia kawałkiem ręcznika papierowego. Należy również zwrócić uwagę czy warzywo nie jest zepsute. To mogłoby zaburzyć proces mrożenia.
Zobacz też: Czy można mrozić bób?
Jeśli papryka jest w pełni zdatna do spożycia, kroimy ją wedle uznania. Mogą być to paski lub kostka. Rozkładamy jej części na desce w taki sposób, aby nie nachodziły one na siebie i tak przygotowaną paprykę wstawiamy do zamrażarki. Jeśli papryka ulegnie zamrożeniu, możemy przesypać ją do pudełka lub woreczka, który jest przeznaczony do mrożenia i pozwoli w pełni zachować wartości papryki. Obieranie warzywa przed mrożeniem nie jest konieczne, ale to również zależy od upodobania.
Paprykę możemy mrozić do 8 miesięcy. Nada się idealnie do wspomnianych już wyżej zup, gulaszu czy jako dodatek do hummusu czy sosów.
Dodaj komentarz