Czy można mrozić szczypiorek?

Czy szczypiorek można zamrażać? Mrożenie jest świetnym sposobem na zachowanie świeżości jedzenia na dłużej. Nie każdy jednak wie co właściwie można mrozić i w jaki sposób to robić. Jednym z produktów, które zawsze warto mieć w swojej kuchni jest szczypiorek. Na szczęście jak najbardziej nadaje się on do mrożenia, dzięki czemu na długo zachowuje swój smak, barwę i właściwości. Czasami zdarzy nam się kupić za duży pęczek, lub po prostu nie zdążymy wszystkiego zużyć – wtedy wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami aby nie marnować jedzenia i na dłużej cieszyć się witaminami w formie zielonego szczypiorku. Warto także zrobić zapasy w sezonie, kiedy aromat tego produktu jest najmocniejszy, aby w zimowych miesiącach mieć go pod dostatkiem.

Zobacz też: Czy można mrozić szparagi?

Jak mrozić szczypiorek?

Odpowiednio wcześniej należy umyć szczypiorek, a następnie dokładnie go osuszyć. W tym celu można pozostawić go do naturalnego wyschnięcia, lub – jeśli się nam spieszy – pozbyć się nadmiaru wody przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu szczypiorek po zamrożeniu będzie sypki, a nie złączony w bryłę lodu. Następnie szczypiorek należy posiekać jak zwykle i w takiej formie umieścić w małym słoiczku, plastikowym pojemniku lub po prostu w woreczku. Mrożony w takiej formie jest bardzo łatwy do użycia, ponieważ można wyjąć z zamrażarki dokładnie tyle, ile potrzebujemy, a następnie resztę włożyć z powrotem. Dzięki temu, że posiadamy już pojedyncze kawałeczki, jest on gotowy do posypania na kanapki czy jajecznicę. W tej formie bardzo szybko się rozmraża, a jego smak i aromat nie odbiega od świeżego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.