Czy można mrozić borowki?

Borowiki to jedne z najchętniej zbieranych w Polsce grzybów. Jak je prawidłowo mrozić? Jesień kojarzy się z pięknym zapachem lasu, a co za tym idzie, jego darami. Opadające, wielobarwne liście a pod nimi to co kucharze lubią najbardziej… Grzyby. Potrawy, które można z nich wyczarować potrafią nas niesamowicie rozgrzać w chłodne dni. Problem pojawia się, gdy grzybów uzbieramy za dużo.

Czy borowiki można mrozić?

Istnieje wiele możliwości przetwarzania grzybów, lecz czy to po ususzeniu czy zamarynowaniu, nie mają już tak intensywnego smaku jak świeże.

Jak mrozić borowiki

Żeby zachować aromat leśnych darów można je po prostu zamrozić. Niestety tylko niektóre grzyby nadają się do takiego przechowywania. Jednymi z nich są uwielbiane przez grzybiarzy borowiki. Są to grzyby o niesamowitym zapachu oraz bardzo wyrazistym smaku, które jednocześnie po ugotowaniu lub też usmażeniu mają idealną konsystencję.

Zamrażanie borowików

Ale do rzeczy… Jak zamrozić borowiki, by po rozmrożeniu smakowały tak jak w dniu przeniesienia do naszej kuchni? Tu nie ma nic trudnego. Wystarczy je dokładnie umyć i oczyścić. Następnie pozostawiamy je do wyschnięcia. Możemy do tego celu użyć ręczników papierowych bądź bawełnianej ściereczki, na której rozłożymy grzyby.

Gdy borowiki będą już suche umieszczamy je na półce zamrażarki, tak by się nie dotykały, a po pełnym zamrożeniu możemy przełożyć je razem do jednego pojemnika, by zwolnić miejsce dla kolejnych grzybów. Dobra rada: na półkę zamrażarki rozkładam papier do pieczenia, dzięki czemu grzyby nie przykleją się do szklanego lub plastikowego podłoża.

Grzyby po rozmrożeniu smakują idealnie, zachowując wszystkie walory smakowe i odżywcze. W ten sposób przez całą zimę możemy cieszyć się smakami jesieni. Przeczytajcie również o tym, jak suszyć grzyby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.