Jak mrozić ciasto drożdżowe? Pieczenie ciasta to bardzo pracochłonne zajęcie. Zwłaszcza tego drożdżowego. Z tego powodu, jeśli już to robimy, to staramy się go upiec na tyle dużo, żeby coś zostało na zapas. Co zrobić, aby mieć zawsze jakiś jego kawałek pod ręką? Czy możemy je zamrozić?
Mrożenie ciasta drożdżowego
Tak, ciasto drożdżowe można mrozić. Drożdże są odporne na niskie temperatury, a wyroby je zawierające takie jak ciasta z powodzeniem możemy zamrażać. Musimy pamiętać tylko o kilku prostych zasadach.
Mrożenie ciasta drożdżowego krok po kroku
- Nigdy nie zamrażamy ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe. Należy poczekać, aż ostygnie.
- Starajmy się zamrażać ciasto, gdy jest jeszcze świeże. Te kilkudniowe może być zbyt twarde po rozmrożeniu.
- Ciasto drożdżowe mrozimy przed udekorowaniem. Jeśli mamy zamiar je udekorować najlepiej zrobić to po rozmrożeniu. Dzięki temu uzyska świeży wygląd a nasza polewa i dekoracje się nie roztopią.
- Ciasto dobrze jest wcześniej podzielić na mniejsze porcje. Jeśli je zamrozimy w całości, to trudno będzie nam odkroić odpowiednią porcję. A pamiętajmy, że tak jak większość produktów mrozimy tylko raz.
- Przed zamrożeniem ciasto najlepiej zapakować do pojemników, które możemy wkładać do zamrażarki. Maja one specjalne oznaczenie przeważnie w postaci płatka śniegu. Jeśli nie mamy pojemników, możemy je zawinąć w folię spożywczą.
- Rozmrażając ciasto, najlepiej jest umieścić je odpowiednio wcześniej w lodówce. Nie robimy tego w kuchence mikrofalowej. Ostatecznie może się rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: Jak mrozić ciasto na pizzę?
Mrożąc ciasto drożdżowe, oszczędzamy czas – pracochłonne przygotowanie. A nie zawsze mamy wszystkie składniki pod ręką, żeby je upiec. Warto więc zrobić mały zapas, który będzie pod ręką. Przed zamrożeniem pamiętajmy tylko o zalecanym maksymalnym 3-miesięcznym okresie przechowywania. Warto, więc zapisać datę na opakowaniu.

Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz