Czy można mrozić jarmuż?

Czy jarmuż można mrozić? Jak najbardziej! W jaki sposób to zrobić? Kilka lat temu wiele osób nie słyszało nawet o jarmużu. Ostatnio stał się bardzo popularny, ponieważ jest to bardzo zdrowe warzywo. Można go w niezwykle łatwy sposób zamrozić.

Jarmuż zawiera wysoką zawartość witaminy A i C, wysoką zawartość potasu, żelaza, wapnia i kwasu foliowego, wysoką zawartość fitozwiązków, a także zawartość luteiny, która świetnie chroni wzrok.

Jak mrozić jarmuż?

Świeży jarmuż można przechowywać w woreczku foliowym nawet kilka dni w lodówce. Jarmuż można również mrozić. Po pierwsze trzeba dokładnie wypłukać liście jarmużu. Zalecane jest płukanie warzywa od 2 do 3 razy. Następnie starannie osuszamy liście za pomocą suszarki do sałaty lub ściereczki, wykonanej z bawełny. Liście rozrywamy na mniejsze kawałki i pozbywamy się grubych żyłek liści (nie trzeba rozrywać liści na kawałki – wedle uznania). Potem osuszone już liście umieszczamy w torebce foliowej (strunowej bądź torebce do mrożenia). Nie upychamy liści i nie ugniatamy, układamy je dosyć luźno. Torebki z jarmużem umieszczamy w zamrażarce. Takie zamrożone liście często wykorzystywane są w koktajlach.

Zobacz też: Czy rukolę można mrozić?

Innym sposobem mrożenia jarmużu jest zblanszowanie go poprzez wrzucenie na około 1-2 minuty do wrzątku. Następnie miksujemy go z niewielką ilością wody. Smoothie uzyskane z jarmużu przelewamy do pojemników na babeczki/muffinki i umieszczamy w zamrażalniku. Taką jedną „jarmużową babeczkę” wystarczy dodać do jednego koktajlu. Istotne jest to, iż blanszowanie przed zamrożeniem nie powoduje spowolnienia utraty witamin, które są w jarmużu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.