Jak suszyć jabłka?

Jak prawidłowo suszyć jabłka? Susz jest z reguły mniej aromatyczny, niż świeży surowiec, ale nie dotyczy to jabłek. Wiedzą o tym dzieciaki, które wprost przepadają za słodko-kwaśnym smakiem suszonych jabłek. Warto o tym pamiętać i zamiast niezdrowych słodyczy podawać maluchom suszone jabłuszka — nie odmówią.

Jak ususzyć jabłka?

Susz jabłeczny stanowi skoncentrowane źródło wielu cennych związków. Zmagasz się z zaparciami i nadwagą? Szukasz produktów bogatych w potas? A może zwyczajnie rozglądasz się za smaczną i zdrową przekąską? Suszone jabłka będą jak znalazł. Jak suszyć jabłka?

Suszenie jabłek na słońcu, w piekarniku, suszarce

  • na słońcu — metoda stara jak świat, ale pracochłonna i zależna od pogody; podsuszone na powietrzu owoce można dosuszać w piekarniku w temp. 50 – 60 C
  • w piekarniku — najlepsze są piekarniki z termoobiegiem, ale suszyć można w każdym; plasterki kładzie się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszy się w temperaturze do 60 C; cały proces trwa kilka godzin, zależnie od temperatury
  • w elektrycznej suszarce na grzyby —  plasterki układa na sitach i jedyne, co musisz zrobić, to uzbroić się cierpliwość; suszenie przebiega wolno, ale efekt jest za każdym razem doskonały

Do suszenia nadają się jabłka dojrzałe, ale twarde i oczywiście zdrowe. Jedni suszą jabłka po ich obraniu, inni w skórce. Jabłka można suszyć krojone w ósemki lub poprzeczne krążki grubości 0,5 cm. Krążki schną znacznie szybciej. Gotowy susz powinien być biały i pod naciskiem elastyczny. Ususzony surowiec łatwo chłonie wilgoć i z tego powodu przechowuje się go w szczelnych pojemnikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.