Ile piec schab?

Jak długo piec schab? Dobrze upieczony schab to danie wykwintne i smaczne. Można podać go na uroczystą kolację lub na zimno jako dodatek do kanapek. To chudsza i zdrowsza alternatywa dla innych rodzajów wieprzowiny. Żeby nasze mięso nie wyszło surowe, albo zbyt suche, tylko soczyste i aromatyczne, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

Pieczenie schabu – zasady

  • Bardzo ważny jest czas pieczenia. Jeżeli schab jest pieczony w jednym kawałku, możemy przyjąć, że na każdy 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina w piekarniku. Jeśli pieczemy pokrojony w plastry, w zupełności wystarczy około 12 minut 1 kawałek.
  • Mięso dobrze jest zamarynować odpowiednio wcześniej, nawet kilka godzin przed pieczeniem. Używamy do tego celu oleju, czosnku (może być pokrojony w plastry albo wycyśnięty przez praskę) i ulubionych ziół do smaku, bardzo dobrze pasuje tutaj majeranek i rozmaryn.
  • Przed pieczeniem dobrze jest obsmażyć schab z każdej strony na patelni, zamknie to pory i sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste w środku.
  • Piekarnik powinien być rozgrzany do 190 stopni Celcjusza w opcji bez termoobiegu albo do 180 stopni z termoobiegiem.
  • Ze względu na małą zawartość tłuszczu w schabie, bardzo dobrze jest piec go w naczyniu żaroodpornym lub w folii do pieczenia. Dodatek marchwi, pietruszki, selera czy jabłek sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Czy rukolę można mrozić?

Jak gotować bób?

Pamiętając o tych kilku ważnych punktach, możemy mieć pewność, że nasze danie wyjdzie idealnie i w krótkim czasie zniknie z talerza, do ostatniego kawałka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.