Ile gotować brokuły?

Jak długo gotować brokuły? Brokuły to bardzo zdrowe warzywo będące odmianą kapusty. Jest pożywne, pełne witamin i składników odżywczych, dlatego powinno być stałym elementem naszej diety. W Polskich domach często wykorzystywane do zapiekanek lub jako dodatek do obiadu. W związku z tym zależy nam na ich pięknym, jędrnym wyglądzie. Dziś skupimy się na tym, jak prawidłowo je przygotować, czyli ile czasu i w jaki sposób gotować brokuły.

Ile czasu gotować brokuły?

Czas gotowania brokułów zależy od sposoby ich przygotowania. Jeśli wybierzemy metodę gotowania na wodzie będzie to około 3-4 minuty, natomiast na parze 10 minut.

Zobacz też:

Ile gotować brokuł na wodzie?

Najłatwiejszym i najpopularniejszym sposobem jest gotowanie brokułów na wodzie. Cały proces rozpoczynamy oczywiście od dokładnego umycia warzywa, ze wszystkich zarazków i zanieczyszczeń. Aby ułatwić gotowanie, dzielimy brokuł na części. Następnie do garnka wlewamy wodę, dopasowując jej ilość w taki sposób, aby przykryła całe warzywo. Warto do wody dodać łyżkę octu, zanurzyć i odczekać nawet kilka minut. Zagwarantuje nam to, że pozbyliśmy się wszelkich zanieczyszczeń. Po takiej wodno-octowej kąpieli, płuczemy nasze kawałku brokułu i zagotowujemy w garnku podobną ilość wody. Do wody dosypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz sok wyciśnięty z cytryny. Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do garnka nasze warzywo i pozwalamy mu się gotować przez około 3/4 minuty.

Ile gotować brokuły na parze?

Drugi najbardziej rozpowszechniony sposób przygotowania brokuł to gotowanie na parze. Najpierw odpowiednio przygotowujemy warzywo poprzez odcięcie od trzonu różyczek i pokrojenie łodyg. Następnie pod zimną wodą płuczemy brokuł. W garnku gotujemy około 3 litrów wody,  kładziemy na niego metalowy koszyk i wkładamy do niego uprzednio przygotowany brokuł. Na parze gotujemy brokuł około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.