Jak obrać kaki i czy w ogóle trzeba to robić?

Kaki to owoce pochodzące z Chin oraz Japonii. Inna nazwa pod jaką możemy spotkać ten owoc to Persymona.

Owoce te charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi, takimi jak:

  • w chińskiej medycynie napar z liści kaki pomaga obniżyć ciśnienie, bądź też zmniejsza krzepliwość krwi
  • obniża cholesterol
  • ma potwierdzone działania antynowotworowe
  • zawiera wiele witamin takich jak witamina A, E, K, C

Jaki smak ma persymona? Kaki mają bardzo zbliżony smak do śliwki. Często nazywane są również potocznie „egzotyczną śliwką”.

Wielu z nas nie decyduje się na zakup tego owocu z racji tego, że nie wie jak obrać kaki. Nie jest to nic skomplikowanego.

Obieranie kaki zajmuje dosłownie 5 minut, więc jest bardzo szybkim procesem oraz nie wymaga dużych zdolności manualnych.

Obieranie owoców kaki

Więc jak obierać kaki? Są dwa sposoby:

Jak obierać kaki? Sposób pierwszy

  • Kaki bierzemy i płuczemy pod bieżącą wodą. Po umyciu wycieramy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Kiedy nasz owoc jest suchy to dwoma palcami chwytamy listki kaki jeśli takie są i wykręcając wyrywamy je. Powinny bez problemu dać się wyrwać. Następnie persymone kroimy na cztery części. Po pokrojeniu wykrawamy bądź wydłubujemy łyżeczką biały rdzeń. Teraz możemy ściągnąć skórkę delikatnie palcami lub też łyżeczką wydłubywać miąższ.

Jak obierać kaki? Sposób drugi

  • Owoc bierzemy i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem, a później odkrajamy górną część z liściem. Następnie bierzemy łyżeczkę i zajadamy owoc podobnie do kiwi.

Kaki można spożywać na surowo, często są używane jako składnik dżemów i konfitur, a po wysuszeniu smakują podobnie jak…figi.

Nie należy jeść skórki z owoców, ponieważ ciężko się trawi i może powodować bóle brzucha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.