Jak obrać imbir?

Co to jest imbir?

Imbir jest rośliną uprawną, zaliczaną do rodziny imbirowatych. Pochodzenie imbiru nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się on z Melanezji. Składa się z długiej łodygi, dużych, lancetowatych liści i kwiatów o zielonożółtej barwie z domieszką fioletowego. Kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, która jest dobrze znana na całym świecie, jednak głównie kojarzona z kuchnią azjatycką. Odznacza się charakterystycznym, intensywnym zapachem i ostrym oraz lekko palącym smakiem. Ma dosyć charakterystyczną skórę, przez co wiele osób ma problem z obieraniem imbiru.

Imbir właściwości

Imbir warto stosować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z uwagi na jego właściwości prozdrowotne. Jest bogatym źródłem wielu cennych składników, takich jak wapń, fosfor, cynk, żelazo, witamina B2 i B6. Imbir zawiera także olejki eteryczne, które są źródłem takich substancji jak monoterpeny czy seskwiterpeny. Regularne jedzenie imbiru może pomóc przy wielu dolegliwościach. Wpływa pozytywnie na działanie układu nerwowego, wspomaga trawienie i odporność, działa przeciwzapalnie, pobudza pamięć i koncentrację. Dość ważny jest sposób przechowywania tej rośliny. Niektórzy zastanawiają się czy imbir się obiera bezpośrednio przed spożyciem czy jeszcze przed włożeniem go do lodówki. Części, których chcemy użyć do gotowania należy obrać tuż przed obróbką termiczną, jednak części, które chcemy przechowywać dłużej lepiej zostawić w skórce, która sprawi, że imbir zachowa swoje właściwości przez dłuższy czas.

Do czego dodać imbir?

Imbir jest bardzo uniwersalny i ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Podkreśli smak wielu dań i nada im lekko cierpkiego, charakterystycznego smaku. Można go śmiało używać w potrawach mięsnych, a także zupach. Nie może go zabraknąć w daniach egzotycznych. Sprawdzi się także w różnego rodzaju marynatach i sosach. Będzie się świetnie komponował z sosem sojowym i limonką. Bardzo dobrze znanym napojem jest herbata z imbirem. Wiele osób zastanawia się czy obierać imbir do herbaty. Jako że przed spożyciem imbir należy obrać to również ten dodany do herbaty powinien być bez skórki.

Jak obierać imbir?

W jaki sposób obierać imbir? Dla wielu osób obieranie imbiru wydaje się czasochłonne lub skomplikowane, ale w rzeczywistości nie jest to trudne. Najlepiej jest go potraktować jak większość roślin korzeniowych. Istnieją różne sposoby obierania imbiru. Można to zrobić za pomocą noża, łyżeczki lub obieraczki.

imbir

Obieranie imbiru nożem

Jeśli zdecydujemy się na ten sposób obierania imbiru to najlepiej wybrać nóż, którego ostrze jest wąskie i cienkie. Należy delikatnie wbić ostrze w korzeń i pomału pozbawić go skórki. Musimy jednak być ostrożni i obierać imbir cienko, aby nie odciąć zbyt dużo cennego wnętrza.

Oskrobanie imbiru łyżeczką

Wiele osób zastanawia się jak obrać imbir za pomocą łyżeczki. Na początku rzeczywiście może brzmieć to trochę dziwnie, ale jest to naprawdę skuteczny sposób. Wystarczy wbić brzeg łyżeczki w korzeń i zeskrobać z niego skórkę.

Obieranie imbiru obieraczką

Obieranie imbiru przy pomocy obieraczki jest podobne do obierania nożem. Należy uważać, aby nie odciąć zbyt dużo wnętrza imbiru. Przy obieraczce może być nieco trudniej ze względu na nieregularny kształt imbiru, ale również jest to sposób skuteczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.