Jak obrać paprykę ze skóry?

Papryka to bardzo zdrowe warzywo, które warto wprowadzić na stałe do swojego menu. Zawiera dużo witaminy C i E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) a także potas, fosfor, żelazo i magnez. Przez bogactwo kolorów (żółta, czerwona, zielona, biała) wygląda pięknie na talerzu, w sałatkach i daniach obiadowych. Ma ciekawy smak i wiele różnych zastosowań w kuchni (także jako przyprawa). Najlepiej jeść ją na surowo, aczkolwiek nawet po obróbce termicznej zachowuje swoje wartości odżywcze. Niestety papryka ma jedną wadę – twardą i ciężkostrawną skórkę, która może być problematyczna do strawienia, zwłaszcza dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Jak prawidłowo obierać paprykę?

Jak zdjąć skórkę z papryki?

Problem ciężkostrawnej, trudnej do obrania skórki łatwo rozwiązać. Nie wymaga to dużego wysiłku i wielkich umiejętności. Istnieje kilka możliwości, by pozbyć się tej niechcianej części warzywa:

  • Obieranie nożem lub obieraczką. Najprostszą opcją jak obrać paprykę, jest użycie w tym celu ostrego nożyka lub obieraczki. Niestety jest do dość żmudne zajęcie, a efekty nie zawsze są zadowalające.
  • Zanurzenie w garnku z gorącą wodą. Szybszym sposobem, jest zanurzenie warzywa w gorącej wodzie. Wodę trzeba zagotować w garnku, zestawić z ognia i wrzucić tam paprykę na około dwie minuty. Warto ją obracać, by każda część była dokładnie zanurzona. Skórka zmięknie i po wyjęciu będzie można ją z łatwością zdjąć. 
  • Pieczenie w piekarniku. Upieczenie papryki w piekarniku to nie tylko sposób na pozbycie się skórki, ale również zmianę smaku, konsystencji i uzyskanie pięknego aromatu. Paprykę należy przekroić, usunąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na papierze do pieczenia i skropić oliwą. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 15 minut. Skórka zrobi się pomarszczona i ciemna, ale bardzo łatwa do usunięcia.
  • Opalanie nad kuchenką. Opalanie nad kuchenką gazową, polega na tym samym, co opalanie cebuli do rosołu. Paprykę trzymamy nad ogniem i czekamy aż skórka zmięknie. Sposób jest szybszy, niż używanie piekarnika.
  • Grillowanie. Grillowanie papryki także nadaje jej wysoką temperaturę i pomimo iż skórka nie wygląda apetycznie, to łatwo ją usunąć.
  • Podgrzanie w mikrofalówce. To najszybszy sposób na zmiękczenie skórki. Trzeba podgrzać warzywo około dwie minuty w urządzeniu. Po wystudzeniu wystarczy naciąć je nożem i zdjąć niechcianą otoczkę.

Nie warto zniechęcać się do warzywa, ze względu na jego twardą skórkę. Papryka to kopalnia zdrowia, a lista potraw, które można z niej zrobić jest ogromna. Znając sposoby, jak obrać paprykę ze skóry, gotowanie stanie się przyjemniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.