Ośmiorniczki w kuchni – czy warto sięgnąć po nie latem?

Mają dość nietypowy wygląd, przypominają istoty nie z tej ziemi, atakują atramentem i mogą przecisnąć się przez najmniejszy otwór – na kutrze rybackim oczywiście. Ośmiornice i ośmiorniczki – bo to o nich będzie dzisiaj mowa – są smakowitym przysmakiem każdego Włocha, Hiszpana, Chińczyka, czy też Chorwata. W Polsce zaś stanowią jeden z produktów niemal luksusowych. Nie każdy jest bowiem w stanie rozsmakować się w mięsie ośmiornicy – często głównym powodem oporów u wielu osób, jest sam wygląd głowonoga. Zbliża się lato, czy więc dobrym pomysłem jest dodanie ośmiornicy do swojego domowego menu?

Frutti di mare: ośmiornice i ośmiorniczki baby

Jedną z najpowszechniej używanych w kuchni ośmiornic jest ośmiornica zwyczajna, którą wykorzystuje się głównie w potrawach w kuchni chińskiej, chorwackiej, hiszpańskiej, czy też włoskiej. W Polsce jednak ostatnimi czasu dużą popularność zyskały ośmiorniczki mini.

Ośmiornice to głowonogi, które mają 6 ramion oraz 2 nogi, czyli razem 8 macek. Ich mięso jest bardzo delikatne w smaku i jędrne – a niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina nieco mięso drobiowe. Ośmiorniczki baby zaś są mniejszą wersją typowych ośmiornic, ich mięso również jest delikatne, ale też i bardzo sprężyste, co sprawia, że są łagodne i nieco słodkawe w smaku.

Ze względu na swój skład, są bardzo dobry dodatkiem do codziennej diety. Nadają się szczególnie dla osób, które regularnie ćwiczą, dbają o linię, bądź zawodowo uprawiają sport. Ośmiorniczki są niskokaloryczne, mają wysoką zawartość białka oraz niską tłuszczu.

Jakie są pozytywy ze spożywania owoców morza, takich jak ośmiornice?

Dieta ośmiorniczek sprawia, że ich mięso jest bogate w liczne składniki odżywcze, a także witaminy i minerały. Do najważniejszych składników, jakie można wyróżnić, opisując skład mięsa ośmiornicy, można zaliczyć: selen, miedź, fosfor, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę D.

Mięso ośmiorniczek to również bardzo dobre źródło kwasów Omega-3 – nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu LDL, zwanego również „złym” cholesterolem.

Te wszystkie substancje wpływają korzystnie na organizm człowieka i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wielu układów, w tym w szczególności układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego.

Gdzie można dostać ośmiornice i ośmiorniczki baby?

W Polsce ośmiorniczki i ośmiornice dostępne są na ogół w wersji mrożonej, jednak na zakup można zdecydować się również przez Internet. W sieci można natrafić na bardzo ciekawe oferty, sklepy wysyłkowe bardzo dobrze zabezpieczają swoje produkty, aby te przetrwały daleką podróż (tego typu produkty – świeże – powinny być dostarczane tego samego dnia, w którym nastąpiło zamówienie). Jak złożyć zamówienie? Wystarczy włączyć przeglądarkę internetową, wejść na stronę www wybranego sklepu wysyłkowego, wybrać interesujące nas produkty, dodaj je do koszyka i postępować zgodnie z dalszymi krokami.

Jak można przygotować ośmiorniczki latem?

W przygotowaniu warto sięgnąć po dobry przepis na ośmiorniczki. Głowonogi są stosunkowo proste w przygotowaniu i można je przyrządzać na wiele sposobów. Zniosą grillowanie, smażenie, duszenie, a także gotowanie. Nie ma również żadnych przeciwwskazań do tego, aby marynować je, np. z czosnkiem i sokiem z cytryny. Dobrze przygotowane mogą być smaczną i orzeźwiającą przekąską w gorące letnie dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.