Czy twaróg można mrozić?

Czy zastanawiałaś/eś się co zrobić z niewykorzystanym twarogiem? Za dużo kupiłaś/eś, żeby upiec sernik? Dowiedz się jak mrozić twaróg.

Mrożenie twarogu – wskazówki

Jeżeli choć raz odpowiedziałaś/eś tak, to ta bezcenna wskazówka jest właśnie dla ciebie. Mrożenie jest jednym ze sposobów na przechowywanie żywności, w tym również białego twarogu. W ten sposób zapobiegamy marnowaniu produktów. Możemy również zamrozić artykuł spożywczy, któremu zbliża się koniec daty przydatności do spożycia, tak wydłużymy jego przydatność. Jeżeli został niewykorzystany większy kawałek sera, to najlepiej podzielić go na mniejsze części i przełożyć do opakowań przeznaczonych do mrożenia. Dostępne są w sprzedaży zarówno opakowania w formie pojemników, jak i woreczki foliowe. Niektóre posiadają wygodne zamknięcia, na przykład strunowe. Nie zapomnij o umieszczeniu na opakowaniu opisu, co ono zawiera oraz daty umieszczenia w zamrażalniku.

zobacz też: Jak mrozić rukolę?

Jak rozmrozić twaróg?

Przy rozmrażaniu twarogu może powstać więcej wody niż z innych rozmrażanych produktów. Zamrożony twaróg można ocieplać na sitku. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest stopniowe rozmrażanie w lodówce, gdzie opakowanie z twarogiem umieszczamy w miseczce lub w innym pojemniku. Jeżeli okaże się, że ser posiada grudki, których nie miał przed całym procesem, to oznacza, że został przemrożony, miał zbyt niską temperaturę. Przy twarogu nie stosuj znanych metod przyśpieszających proces rozmrażania. Pamiętaj! Rozmrożonego produktu nie zamrażaj ponownie! W przeciwnym razie ser nie tylko straci walory smakowe, ale również może ulec zepsuciu.

Czas przechowywania w zamrażalniku białego twarogu nie powinien przekroczyć dwóch miesięcy.

Czy można mrozić twaróg w kostce?

Wiemy już, że twaróg można z powodzeniem mrozić, podobnie jak wiele innych produktów pochodzenia mlecznego. Co jednak z twarogiem, który ma określoną formę np. jest zakupiony w kostce. Twaróg w kostce to bardzo popularna forma twarogu, który możemy znaleźć w sklepach w całej Polsce i na świecie. Jeśli zakupimy taki twaróg np. w celu upieczenia ciasta i po wszystkim pozostanie nam część niewykorzystana, śmiało możemy taki twaróg w kostce zamrozić. Nawet w ogóle nie otwarty i nie użyty twaróg w kostce również możemy wrzucić do zamrażalnika.

Jak długo można mrozić twaróg?

No dobrze, wiemy już, że twaróg można mrozić niezależnie od tego, w jakiej formie został zakupiony oraz czy został już otwarty czy jeszcze jest zamknięty w opakowaniu. Ale pytanie, które nasuwa się w tej sytuacji samo to, jak długo możemy trzymać twaróg w zamrażalniku, aby się nie zepsuł. Otóż odpowiedź jest prosta: twaróg można mrozić około 2 miesiące. Po tym czasie należy go spożyć.

Czy można mrozić twaróg półtłusty? Jak długo?

Nieco inaczej wygląda sytuacja mrożenia twarogu półtłustego, który nie powinien przebywać w zamrażalniku tak długo. Oczywiście możemy mrozić twaróg półtłusty, a okres przebywania w zamrażalniku powinien być nie dłuższy niż 2 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.