Jak obrać mango?

Mango jest owocem często nabywanym przez ludzi w Polsce. Jak obierać mango? Dobry owoc powinien być dojrzały, sprężysty, nie może być zbyt twardy. Mango można obrać na kilka sposobów. Owoc należy umyć zimną wodą i wysuszyć. Najlepiej obierać go nad naczyniem, ponieważ jest to owoc soczysty i może pryskać.

Obieranie mango krok po kroku

Nie wolno naciskać owocu, należy trzymać go delikatnie. Odcina się część owocu przy pestce, później odcina się drugą część owocu wzdłuż pestki. W rękach pozostają dwa duże kawałki owocu w skórce oraz plaster mango z pestką. Należy obrać mango wokół pestki i odłożyć je do miseczki. Później jest czas na dwie połówki owocu.

Zobacz też:

Miąższ drąży się przy skórce dzięki łyżce. Miąższ będzie nadawał się do zmiksowania. Jeśli jednak potrzebny jest duży kawałek owocu to nakłada się owoc na szklankę, skórką na zewnątrz. Następnie owoc przesuwa się w dół. Miąższ i sok wpadną do szklanki, a na szklance pozostanie skórka owocu. Metoda jest bardzo dobra oraz efektywna. Odpadki wylądują w koszu, a owoc można przetworzyć i dodać do ciasta czy np. owsianki.

Metoda na obieranie mango

Owoc mango kroi się w szachownicę i wywija się połówkę na drugą stronę. W ten sposób powstaje jeżyk z mango. Małym nożykiem należy naciąć miąższ w paski, a potem po raz kolejny w paski, ale w poprzek. Nacinanie owocu powinno przebiegać delikatnie, nie wolno naciąć skórki owocu, ponieważ cała praca pójdzie na marne. Kawałki owocu będą małe i zgrabne, można zdjąć je łyżką lub nożykiem. Jest to bardzo dobre rozwiązanie i sposób na sprawne pozbawienie mango skórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.