Jak obierać ananasa?

Obieranie owoców to na ogół prosta czynność, niewymagająca od nas większych umiejętności. Jednak zdarzają się przypadki, w których zupełnie nie mamy pojęcia jak zabrać się za obieranie np. ananasa lub obieranie mango. To nic wstydliwego, nie musisz być we wszystkim mistrzem. Na przykładzie ananasa pokażemy Ci, jak w prosty sposób przygotować go do zaserwowania. Twardym orzechem do zgryzienia może być tutaj dość specyficzna skórka samego owocu. Jednakże nie miej powodu do obaw, ten poradnik ma za zadanie w dokładny sposób, krok po kroku pomóc ci uporać się z czynnością, jaką jest obieranie ananasa.

Zobacz też: jak suszyć miętę

Jak szybko obrać ananasa?

Krok 1: Odetnij końce ananasa.
Pozbądź się liściastej górę i podstawy nożem szefa kuchni.

Krok 2: Pokrój skórkę w duże paski.
W tym celu postaw ananasa na spodzie i pokrój skórkę w duże paski, tnąc wystarczająco głęboko, aby usunąć brązowe oczy bez utraty zbyt dużej ilości owoców.

Wskazówka:
Użyj noża do obierania, aby wyciąć pozostałe brązowe oczka.

Krok 3: Odetnij owoc od rdzenia
Odetnij ananasa od jego rdzenia w duże paski, a następnie wyrzuć rdzeń. Możesz też pokroić obranego ananasa poziomo w krążki i użyć wycinarki do jabłek, aby usunąć rdzeń z każdego plastra.

Krok 4: Pokrój na kawałki i podawaj
Pokrój obrane paski ananasa na kawałki i podawaj.

Jak widzisz, obieranie ananasa to nic trudnego! Każdy może poradzić sobie z tym zadaniem, wystarczy tylko chcieć. Jeżeli za pierwszym razem Ci coś nie wyjdzie, nie przejmuj się, ochłoń i spróbuj jeszcze raz. Jak powiadają „Trening czyni mistrza”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.