Czy można mrozić szparagi?

Jak prawidłowo mrozić szparagi? Szparagi to bardzo wartościowe warzywo. Niestety jest ono typowo sezonowe. Jedynie wiosną jesteśmy w stanie delektować się smakiem tych odżywczych pędów i korzystać z wartości, które przynosi nam ich jedzenie. Zastanawiasz się czy można szparagi zatrzymać na dłużej w Twojej kuchni? Pragniesz je jeść przez cały rok? Odpowiedzią na te zachcianki będzie ich zamrożenie.

Jak mrozić szparagi: Sposób na zatrzymanie smaku i wartości odżywczych

Lista korzyści, które przynosi spożywanie szparagów mogłaby ciągnąć się bez końca. Zawierają między innymi kwas foliowy, witaminy E i C, błonnik, wapń i fosfor. Są niskokaloryczne i pomagają zgubić zbędne kilogramy. Ich jedzenie sprzyja kobietom w ciąży, osobom z problemami ze wzrokiem lub sercem oraz zbyt wysokim cholesterolem. Jednak czy zamrożone warzywo zachowa te wszystkie odżywcze wartości? Odpowiedź brzmi: tak! Mrożenie szparagów jest sposobem idealnym na ich zachowanie w Twojej kuchni. Nie stracą one przy tym żadnych walorów ani smakowych, ani zdrowotnych.

Zobacz też: Czy można mrozić pieczarki

Jak mrozić szparagi krok po kroku

Najlepiej mrozić szparagi zielone, białe lub fioletowe. Najpierw trzeba je odpowiednio przygotować, oczyścić, odkroić twarde końce, dokładnie osuszyć przed zamrożeniem. Warto pamiętać o ciasnym zapakowaniu ich w folię, wtedy ryzyko zepsucia wraz z upływem czasu będzie mniejsze. Bardzo ważne jest szybkie zamrożenie warzyw, po to aby utrzymały one nadal swoją strukturę i chrupkość. Dlatego zalecamy ustawienie zamrażalnika na jak najniższą temperaturę. Można również zamrozić odkrojone końcówki i potem wykorzystać jako, na przykład, dodatek do sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.