Żur Śląski – przysmak Katowic i nie tylko

Jak przygotować dobry Żur Śląski? To proste! Żurek to bardzo popularna potrawa na Śląsku. Bardzo często można go więc spotkać na stołach u mieszkańców Katowic czy Bytomia. Różni się od barszczu białego typ, że przygotowywany jest na mące żytniej, podczas gdy barszcz biały tradycyjny robiony jest na mące pszennej. Aby przygotować żurek śląski potrzebujemy następujących składników:

Żurek Śląski – składniki

  • Litr bulionu
  • 200 ml zakwasu żytniego
  • Jedną białą kiełbasę i trochę boczku
  • cebula
  • chrzan
  • czosnek
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • starty majeranek sól i pieprz
  • ugotowane na twardo jajka

Do gotującego się w garnku buliony dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę, a następnie zakwas. Gotujemy tak około pół godziny aby potrawa zyskała aromat. Doprawiamy dla smaku i dodajemy jajko. Teraz nasz śląski żurek możemy podać gościom 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.