Zarówno kawa, jak i herbata posiadają wiele właściwości pobudzających i przeciwzapalnych. Odkrywając kolejne aromatyczne smaki trafiamy na czekoladę pitną bądź kakao, których już jedna filiżanka w ciągu dnia doskonale wpłynie na nasze samopoczucie. Ten słodki napój już kiedyś uważany był za afrodyzjak, który zwiększa wytrzymałość i silnie pobudza. Dowiedzmy się, jaką czekoladę wybrać i dlaczego warto po nią sięgać.
Czekolada pitna składająca się w kilkudziesięciu procentach z kakao zawiera mnóstwo antyoksydantów zmniejszających ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca, czy udaru mózgu. Dzieje się tak za sprawą spadku aktywności płytek krwi, które nie zlepiają się i nie tworzą zatorów. Ponadto czekolada zawiera magnez, żelazo i niacynę, które pomagają uwolnić energię z pożywienia i dotlenić organizm. Napój ten ceni się również za cenne substancje, które pobudzają pracę nerek, stymulują ośrodkowy układ nerwowy, czyli działają jak kofeina, zapobiegają infekcjom, regulują skurcze mięśni i zmniejszają negatywny wpływ cholesterolu na nasz organizm. Czekolada zawiera również fenylotylaminę, która należy do grupy endorfin, czyli substancji wpływających na poczucie szczęścia. Czekolada pitna w proszku niweluje apatię, zmęczenie, działa relaksująco i co ciekawe odmładzająco, ponieważ zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ważne jest również to, że ten aromatyczny napój wpływa pozytywnie na kobiety w ciąży oraz rozwijający się płód, działając relaksująco na matkę, powoduje odpowiednią aktywność dziecka.
Jaką czekoladę wybrać?
Koneserzy stawiają na klasyczną czekoladę deserową, ponieważ to ona ma najbardziej wyrazisty smak. Warto postawić na czekoladę o wysokiej zawartości kakao i małej ilości cukru, ponieważ tylko ta dostarcza cennych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. Z jakimi dodatkami będzie to dla nas kompozycja idealna? Na to pytanie odpowiada ekspert z firmy pasjonującej się kawami, herbatami oraz kakao meinlcoffee.com.pl: „Czekolada w proszku jest idealna do przygotowania z gorącym mlekiem, bitą śmietaną i czekoladową posypką lub szczyptą cynamonu, w formie pysznego napoju, albo jako dodatek do ulubionych ciast lub lodów”. Na rynku dostępne są czekolady mleczne, deserowe, białe lub smakowe.
Dodaj komentarz