Wybieramy profesjonalny młynek do kawy – gastronomia

Kawa to napój, który dla wielu ludzi jest elementem obowiązkowym każdego dnia. Nierzadko nie mówimy jedynie o jednej filiżance kawy, a o jej regularnym spożywaniu w trakcie dnia. Najwięksi pasjonaci kawy są w stanie pijać ją nawet wieczorami nie zważając uwagi na wszelkie pobudzające skutki kofeiny. Również w kawiarniach sprzedaż kawy ma się znakomicie.

Kawa to napój, który dla wielu ludzi jest elementem obowiązkowym każdego dnia. Nierzadko nie mówimy jedynie o jednej filiżance kawy, a o jej regularnym spożywaniu w trakcie dnia. Najwięksi pasjonaci kawy są w stanie pijać ją nawet wieczorami nie zważając uwagi na wszelkie pobudzające skutki kofeiny. Również w kawiarniach sprzedaż kawy robionej w młynku gastronomicznym ma się znakomicie.

By kawa była pyszna – czego potrzeba?

Do odpowiedniej filiżanki małej czarnej potrzebujemy przede wszystkim jakościowych ziaren, które są odpowiednio wypalone, zależnie od efektu jaki chcemy uzyskać. Oprócz tego bardzo istotny będzie stopień i sposób ich zmielenia. To właśnie ten etap bardzo zauważalnie wpłynie na smak naszej filiżanki kawy i wpłynie także na jej moc. Profesjonalni bariści doskonale wiedzą, że dobre ziarno to jedynie połowa sukcesu, a druga połowa to jego zmielenie oraz przyrządzenie. Do przyrządzania wybieramy zwykle ekspresy przelewowe, a także ciśnieniowe w różnorodnych formach. Te w gastronomii są niezwykle duże i wytrzymałe, posiadają wiele funkcji, a także duże moce przerobowe, które są w stanie sprostać coraz to większym wymaganiom klienteli.

Dobry ekspres?

W przypadku ekspresów do kawy zdania są podzielone. Ostatni trend pokazuje, że dobrą kawę można przyrządzić również bez skomplikowanej maszynerii, a wystarczy kilka prostych urządzeń. Ich wadą jest jednak fakt, że są zbyt mało wydajne i na przykład do pracy w gastronomii się zupełnie nie nadają zazwyczaj.

Dlaczego profesjonalne młynki do kawy?

O ile w przypadku domowych zastosowań zwykle wystarczający okaże się nawet zwyczajny młynek ręczny, o tyle, kiedy mówimy o gastronomii potrzeba czegoś, co będzie mieliło ziarna szybciej, wydajniej i przede wszystkim lepiej, by wszystkich przychodzących do nas fanów kawy zadowolić perfekcyjną jej filiżanką. Spore regulacje stopnia i rodzaju mielenia pozwalają na zaparzenie na różne sposoby. To proces, który pozwoli na wyzwolenie nawet z takich samych ziaren kawy zupełnie różnych walorów smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.