Czy ciasto na pizzę można mrozić?

Zastanawiałeś się kiedykolwiek czy można mrozić ciasto do pizzy? Jeżeli tak, my mamy na to jedną prostą odpowiedź. TAK!

Mrożenie ciasta do pizzy krok po kroku

Ciasto na pizzę może być zamrożone. Żeby móc go użyć, trzeba je rozmrozić, wkładając do lodówki na noc przed planowanym wykorzystaniem, a następnie rozprowadzić je tak, jakby było świeżo przygotowane. Nie ma konieczności, żeby ponownie rosło. Konsystencja i finalny smak nie są takie, jak gdyby było świeżo przygotowane, niemniej jednak pozostaje ono dobre.

Sekret mrożenia ciasta na pizzę

Sekret skutecznego mrożenia ciasta na pizzę polega po prostu na tym, by ciasto nie mogło osiągnąć temperatury pokojowej. Zamiast wyciągnąć je i rozłożyć na blacie do rozmrożenia, należy je rozmrozić w lodówce. Wolne rozmrażanie przez noc czy też przez cały dzień w lodówce umożliwia ograniczenie aktywności drożdży do minimum, po części dlatego, iż rozmrażanie przebiega o wiele wolniej, a po części dlatego, że w temperaturze lodówki aktywność drożdży jest mniejsza.

Zobacz też: Jak mrozić bób?

Ciasto będzie gotowe do użycia po powrocie do domu z pracy, lecz – jeżeli twoje plany ulegną zmianie – z dobrym efektem będzie można je ponownie zamrozić. Po prostu rozwałkuj ciasto, jeżeli zauważalnie urosło, i włóż je z powrotem do zamrażarki.

Gdy Twoje mrożone ciasto na pizzę jest domowej roboty, najlepszym rozwiązaniem jest zamrożenie ciasta zaraz po jego pierwszym wyrośnięciu. Drożdże wciąż pracują w tym momencie, zatem nawet po rozmrożeniu i wyrośnięciu w lodówce nie będą mogły nadmiernie odkształcić ciasta.

Stosując się do powyższych zaleceń możesz mieć pewność, że ciasto będzie po zamrożeniu nadal odpowiednie do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.