Czy bób można mrozić?

Czy można mrozić bób, jak tak to jak ?

Bób jest zdrowy oraz jego skóra zawiera najwięcej witamin. Posiada sporą ilość białka. Jest idealna potrawą dla osób, które są na diecie, ponieważ posiada sporą ilość białka a za razem małą ilość tłuszczy. Jest to idealnym powodem to suplementowania tego warzywa przez osoby, które posiadają aktywny tryb życia.

Czy możemy mrozić bób interesuje to sporą ilość osób, gdyż jest to smaczne warzywo, które posiada sprzyjające wartości odżywcze. Duża część osób chce przedłużyć termin ważności tego produktu dlatego, że latem jest dostępne na każdym straganie a wiemy, że warto stosować je przez cały rok. Warzywo to jest popularnym produktem w kuchni kulinarnej, ponieważ jest bardzo smaczne oraz posiada idealne wartości odżywcze do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zapoznać się jak dobrze zamrozić bób aby przedłużyć termin.

Zobacz też: Czy można mrozić szczypiorek?

Mrożenie bobu krok po kroku

Mrożenie bobu jest dziecinnie proste. Musimy zagotować wodę, następnie do zagotowanej wody wrzucić bób na około od 1 do 2 minut. Po wyciągnięciu warzywa należy odcedzić oraz przelać zimną wodę. Gdy ostygnie, kroimy go na mniejsze porcje a następnie możemy go zamrozić. Pomoże to w utrzymaniu koloru bobu oraz będzie łatwiej go obrać z łupinek.

Zamrozić możemy również surowy bób. Jeśli chcemy zamrozić surowy bób, to pierwszym etapem będzie wyłuskanie go oraz umycie. Następnie musimy go osuszyć. Następnie wkładamy go do pojemników i możemy zamrozić, gdy chcemy go odmrozić to najlepiej włożyć go w wodę i gotować, aż będzie miękki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.