6 powodów, dla których warto jeść śniadania!

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które z samego rana nie mają czasu na przyrządzenie posiłku lub po przebudzeniu, po prostu, nie czują się głodni ten artykuł jest dla Ciebie! Omijanie śniadania może być bardzo szkodliwe dla Twojego organizmu, a co za tym idzie także samopoczucia i figury. Dowiedź się koniecznie, dlaczego warto jeść.

1. Możliwość podjadania – nawet słodyczy!

Na pewno lubisz słodkie pieczywo lub czekoladowe płatki. Mamy dla Ciebie wspaniałą wiadomość: nie ma lepszej pory na zjedzenie ich bez wyrzutów sumienia. Słodkie śniadanie przyśpieszy Twój metabolizm i dodatkowo zmniejszy ochotę na wysokokaloryczne przekąski w ciągu dnia.

2. Więcej spalonych kalorii

Udowodniono, że ludzie jedzący śniadania spalają w ciągu dnia średnio 150 kcl więcej od tych, którzy idą do pracy na czczo. Dla porównania tyle samo kalorii spalisz jeżdżąc przez pół godziny na rowerze. Prowadzone przez 13 lat badania udowodniły, że osoby, które regularnie jedzą śniadania, są o 12% mniej zagrożone otyłością.

3. Więcej energii na cały dzień

Czy zaraz po wyjściu z domu czujesz się zmęczony i ospały? To dlatego, że Twój organizm po 12 godzinnej przerwie między posiłkami nie otrzymał koniecznego „paliwa”. Zaraz po przebudzeniu poziom cukru w krwi jest najniższy w ciągu dnia. Pamiętaj, aby śniadanie było zbilansowane i zawierało jak najwięcej wartości odżywczych. Wybieraj produkty zawierające węglowodany złożone (np. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane) dzięki nim dłużej pozostaniesz syty.

4. Lepsza praca mózgu

Osoby jedzące śniadania lepiej myślą (dzięki dostarczonym w pożywieniu cukrom, mózg wydajniej pracuje). Naukowcy ściśle łączą regularne jedzenie śniadań z lepszym refleksem i zdolnością zapamiętywania.

5. Mniejsze ryzyko chorób

Codziennie przygotowując poranny posiłek zmniejszysz ryzyko zachorowania na cukrzycę o 50%! Jedzenie śniadania spowoduje, że poziom cukru i insuliny będzie stabilny, a Ty nie będziesz narażony na „napady głodu”.

6. Zdrowy organizm

Regularne jedzenia śniadań wspiera układ odpornościowy. Badania przeprowadzone przez naukowców z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że ludzie regularnie jedzący śniadania są bardziej odporni na infekcje i rzadziej chorują na przeziębienie i grypę.

Śniadanie nazywamy od dawna najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie bez powodu zasłużyło sobie na takie miano. Pełnowartościowy, poranny posiłek niewątpliwie jest kluczowym elementem zdrowego trybu życia, a jego jedzenie zdaje się być najłatwiejszym sposobem na zadbanie o swoje zdrowie, samopoczucie i wygląd. Może więc warto poświęcić mu trochę czasu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.