Sałatki i przekąski, czyli podstawa imprezowego menu. Co podać na przyjęciu?

Jednym z najważniejszych aspektów na przyjęciu jest jedzenie. Imprezowe menu powinno być smaczne, różnorodne i kolorowe. Dlatego najczęstszym wyborem są różne przekąski oraz sałatki. Jednak czasami trudno się zdecydować, co dokładnie przygotować. Jakie przekąski i sałatki są najlepsze na imprezę?

Rodzaje sałatek

Najpopularniejszą sałatką goszczącą na stole w czasie imprezy jest sałatka grecka. Głównymi jej składnikami są oliwki, pokruszona feta, pomidory oraz czerwona cebula. Całość powinna być skropiona oliwą, posypana świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano. Może zostać podana na pieczonym chlebie lub pszennej picie.

Kolejną znaną opcją jest sałatka gyros. Składa się z usmażonego kurczaka przyprawionego przyprawą do gyrosa oraz warzyw takich jak kukurydza, kapusta pekińska, papryka, ogórki oraz cebula. Wszystko powinno być polane sosem na bazie ketchupu, majonezu oraz przyprawione solą i pieprzem.

Inną popularną opcją jest sałatka jarzynowa. Przygotowuje się ją na bazie gotowanych warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków, zielonego groszku oraz ogórków kiszonych. Ważnym elementem jest jajko ugotowane na twardo. Wszystkie składniki powinny być pokrojowe w kostkę i wymieszane z majonezem oraz śmietaną. Sałatka przyprawiana jest solą i pieprzem.

Rodzaje przekąsek

Przekąski na imprezie mogą mieć różną formę. Mogą być podane w formie deski wędlin i pieczonych mięs pokrojonych w plastry. Do tego idealnym dodatkiem jest pieczywo oraz chrzan. Jeżeli jednak gospodarze lub goście nie jedzą mięsa, można podać deskę serów. Idealnie do nich pasuje dżem z żurawiny.

Inną opcją jest przygotowanie koreczków. Na wykałaczkę możemy nabić praktycznie wszystko. Mogą to być same warzywa: pomidor, bazylia i ser mozzarella lub gouda, ogórek oraz chleb. Inną opcją jest wersja mięsna: kabanos, papryka, ser, salami, oliwka i grzanka.

Popularną przekąską są jajka faszerowane. Należy je najpierw ugotować, a następnie wydrążyć żółtko. Do niego należy dodać przesmażone pieczarki z cebulą. Górę smarujemy majonezem i posypujemy małą ilością pieprzu.

Jak ustalić menu na imprezę?

Organizując imprezę warto znać preferencje smakowe swoich gości. To ważne, aby każdy znalazł na stole coś dla siebie.

Jak mówi ekspert z Hotel Solec: „Przygotowanie menu na imprezę w gronie przyjaciół lub na przyjęcie z rodziną jest bardzo ważnym zadaniem. Jedzenie powinno być smaczne oraz zachęcać do spróbowania. W czasie organizowania takiego wydarzenia należy zwrócić uwagę na to, czy żaden gość nie jest uczulony na składnik, który będzie w daniu oraz czy wszyscy jedzą mięso lub nabiał. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowywanie potraw, dobrym rozwiązaniem może być wynajęcie restauracji lub hotelu, który zrobi wszystko za nas”.

Przygotowując przyjęcie musimy zorganizować czas na przygotowanie całego jedzenia. Jeżeli jesteśmy zapracowani i nie lubimy gotować, dobrym pomysłem może być organizacja imprezy w hotelowej restauracji. Wszystko jest wtedy zorganizowane, a dodatkowym plusem jest możliwość noclegu w tym hotelu i odpoczynku po imprezie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.