Zupa grzybowa to idealna propozycja na jesienny obiad. Ale nie tylko na jesienny bo suszone grzyby świetnie sprawdzą się do przyrządzenia tej potrawy o każdej innej porze roku! W tym wariancie najlepiej sprawdzą się prawdziwki lub podgrzybki, których użyć możemy również wespół. Po grzyby warto wybrać się z samego rana do lasu, a jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, użyj po prostu pieczarek z bazaru.
Jak zrobić zupę grzybową?
Przepis jest bajecznie prosty. Oczyszczone, wypłukane i pokrojone grzyby podsmaż na oleju lub maśle, razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Do tych składników pasować będzie tymianek – świeży lub suszony. Zawartość patelni należy przełożyć do garnka, zalać bulionem i następnie gotować na wolnym ogniu. W tym momencie dodaj nieco fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej. Nada ona potrawie ciekawego smaku.Pod koniec gotowania należy dodać śmietany, która nada całości kremowej konsystencji i bielszego koloru. Grzybową podawaj na najlepiej z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu lub ziemniaków. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą opcję dodaj je wcześniej raz z fasolką. Smacznego!
Składniki zupy grzybowej:
- Grzyby (podgrzybki, prawdziwki),
- Śmietana,
- Fasolka szparagowa,
- Przyprawy (Pieprz, sól, tymianek, bazylia),
- Makaron lub ziemniaki,
- Kostka rosołowa.
Czas przygotowania zupy: 60 minut.
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.