Prowadzenie restauracji czy innego lokalu gastronomicznego wymaga od właściciela zapewnienia odpowiedniego wyposażenia zarówno kuchni, jak i zaplecza. Kompletując kuchnię należy pamiętać o zakupie odpowiednich naczyń gastronomicznych, które stanowią podstawę funkcjonowania całej restauracji. Zachęcamy do przeczytania niniejszego artykułu, przedstawiającego podstawowe rodzaje pojemników gastronomicznych i ich charakterystykę.
Pojemniki gastronomiczne firmy Revolution
Pojemniki gastronomiczne, aby spełniały swoją funkcję, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Zastosowanie odpowiedniego materiału daje gwarancję trwałości i niezawodności produktu. Pojemniki gastronomiczne firmy Revolution wykonane są z wysokiej jakości materiałów, które dają pewność zakupu najlepszych pojemników. Rozbudowana oferta firmy znajduje się pod adresem: https://revolution.pl/product_advanced_searcher/from_category/675.html.
Charakterystyka produktu
Solidna konstrukcja produktów firmy Revolution jest jej znakiem rozpoznawczym wśród konkurencyjnych pojemników oferowanych przez inne firmy na rynku. Pojemniki gastronomiczne posiadają dodatkowo zaokrąglone brzegi, dzięki czemu łatwiej jest je przenosić oraz wyciągać np. z podgrzewaczy. Ze względu na zastosowany do produkcji materiał, pojemniki mogą być stosowane w lodówkach oraz piecach konwekcyjnych. Co więcej, mogą być myte w zmywarkach.
Stal nierdzewna
Pojemniki stosowane w gastronomi wykonane są zazwyczaj z wyjątkowo trwałego materiału jakim jest stal nierdzewna. W skład stali nierdzewnej wchodzi dodatek chromu, który odpowiedzialny jest za podwyższenie odporności na zniszczenie. Pojemniki gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na działanie substancji chemicznych, elektrochemicznych, a także kwasów. Wszystko to sprowadza się do odporności pojemników na korozję.
Pojemniki GN
Wypracowana międzynarodowa norma produkcji pojemników gastronomicznych opiera się o standardy higieny oraz ochrony środowiska. Pojemniki GN charakteryzują się znormalizowanymi wymiarami – oznacza to, że w każdej restauracji w Europie spotkamy pojemniki w podobnym kształcie i rozmiarze. Tak znormalizowane wymiary wpływają na możliwość użytkowania pojemników niemal we wszystkich urządzeniach gastronomicznych. Bezpieczeństwo i wysoka higiena, gwarantowane przez normę GN, sprzyjają przechowywaniu żywności zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami.
Gdzie można stosować pojemniki gastronomiczne?
Pojemniki ze stali nierdzewnej stanowią niezbędne wyposażenie każdej kuchni w restauracji, stołówce, barze czy bufecie. Ponadto, pojemniki te znajdują również zastosowanie w lodziarniach, barach sałatkowych czy w lokalu gastronomicznym podającym jedzenie na wagę. Ze względu na właściwości stali nierdzewnej, pojemniki gastronomiczne nadają się do stosowania w różnych urządzeniach chłodniczych. Pojemniki zapewniają najwyższą higienę oraz bezpieczeństwo przechowywanych produktów, dzięki czemu nie musimy się martwić o problem zachowania świeżości przygotowywanych potraw lub półproduktów.
Artykuł sponsorowany
Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz