Rozmaryn w Twojej kuchni!

Rozmaryn jest bardzo popularny w kuchni polskiej i to od wielu, wielu lat. Nierzadko spotykamy nawiązania do niego w literaturze czy sztuce. Co jednak powinniśmy o nim wiedzieć i jakie ma właściwości?

Historia rozmarynu

Ta roślina znana była już w starożytności. Rozmaryn zyskał sobie opinię przywracającego pamięć, a także stał się symbolem wierności małżonków. Niektóre narzeczone przed zaślubinami wkładały nawet wianki ze specjalnie splecionych gałązek rozmarynu. W przeszłości otoczony żywicą rozmaryn palono w salach sądowych, podczas rozpraw by wyczyścić powietrze od „więziennej gorączki”, jak w tamtych czasach nazywano chorobę tyfus. Natomiast ciekawostką jest, że osoby uciekające przed zarazą w 1665 roku umieszczali gałązki rozmarynu w kieszeniach swoich spodni, pełni wiary że mocny zapach zioła ustrzeże ich przed chorobą zakaźną.

Kraje południa pachną rozmarynem!

W krajach śródziemnomorskich wiejskie domy ozdabia się bukietami rozmarynu, ciepło słoneczne, które w tamtych regionach jest wszechobecne, wyzwala bowiem w roślinie niepowtarzalny aromat. Nie bez przyczyny mówi się, że nad południową Europą unosi się zapach rozmarynu! Ta krzewiasta roślina wykorzystywana była nawet do budowania ozdobnych ogrodzeń i pięknych żywopłotów. Z rozmarynu robiono nawet rzeźby!

Właściwości zdrowotne rozmarynu

Rozmaryn jednak to nie tylko wspaniała historia i piękny zapach ale również właściwości zdrowotne. Warto używać go w swojej kuchni podczas gotowania, gdyż korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest też polecany osobom, które intensywnie ćwiczą na siłowni, gdyż łagodzi bóle mięśni. Mając pod ręką rozmaryn zakwasy Ci więc niegroźne! Co ciekawe, rozmaryn jest również przeciwgrzybiczny. Jeśli jeszcze tego nie robiliście to zacznijcie korzystać z rozmarynu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.