Zapiekanka z owoców morza

Zapiekanka morska – (frutti di mare)

Zapiekanka z owocami morza to danie, które z pewnością przypadnie do gustu osobom lubującym się w krewetkach, krabach, małżach i innych mieszkańcach mórz. Co najważniejsze, jest to również danie bardzo proste w przygotowaniu. Idealne na wizytę gości!

Składniki zapiekanki:

• 20 dag ugotowanych krewetek
• 20 dag ugotowanych małży (bez skorupek)
• 20 dag świeżych, białych pieczarek
• 2 duże jaja
• 1 średniej wielkości marchewka
• 25 dag makaronu pełnoziarnistego
• 20 dag konserwowego mięsa z krabów
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 3-4 łyżki startego parmezanu
• majeranek, natka pietruszki, tymianek, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron (najlepiej brązowy, pełnoziarnisty) ugotować i odcedzić. Wcześniej dokładnie umyte pieczarki pokroić drobno, podsmażyć na oliwie z oliwek. Pieczarki wystarczy zamoczyć w słonej wodzie – wtedy nie trzeba obierać ze skórki. Makaron należy wymieszać dokładnie z jajkami, a później z owocami morza, pieczarkami, marchewką oraz wskazanymi wyżej przyprawami. Wszystko to włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posypać startym lub drobno pokrojonym serem i zapiekać około 20 min w piekarniku. Przed podaniem posiłku posypać odrobiną natką pietruszki lub bazylią dla smaku.

Czas przygotowania: 60 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.