Zapiekanka morska – (frutti di mare)
Zapiekanka z owocami morza to danie, które z pewnością przypadnie do gustu osobom lubującym się w krewetkach, krabach, małżach i innych mieszkańcach mórz. Co najważniejsze, jest to również danie bardzo proste w przygotowaniu. Idealne na wizytę gości!
Składniki zapiekanki:
• 20 dag ugotowanych krewetek
• 20 dag ugotowanych małży (bez skorupek)
• 20 dag świeżych, białych pieczarek
• 2 duże jaja
• 1 średniej wielkości marchewka
• 25 dag makaronu pełnoziarnistego
• 20 dag konserwowego mięsa z krabów
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 3-4 łyżki startego parmezanu
• majeranek, natka pietruszki, tymianek, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron (najlepiej brązowy, pełnoziarnisty) ugotować i odcedzić. Wcześniej dokładnie umyte pieczarki pokroić drobno, podsmażyć na oliwie z oliwek. Pieczarki wystarczy zamoczyć w słonej wodzie – wtedy nie trzeba obierać ze skórki. Makaron należy wymieszać dokładnie z jajkami, a później z owocami morza, pieczarkami, marchewką oraz wskazanymi wyżej przyprawami. Wszystko to włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posypać startym lub drobno pokrojonym serem i zapiekać około 20 min w piekarniku. Przed podaniem posiłku posypać odrobiną natką pietruszki lub bazylią dla smaku.
Czas przygotowania: 60 min

Anna Madejewska to doświadczona pasjonatka kulinariów i miłośniczka gotowania, która na blogu BestFitMeals dzieli się sprawdzonymi przepisami i praktycznymi poradami dotyczącymi gotowania. Z pasją eksperymentuje z nowymi smakami i technikami, tworząc dania inspirowane zarówno tradycyjną kuchnią, jak i nowoczesnymi trendami. Artykuły Anny to miejsce, gdzie każdy, od amatora po doświadczonego kucharza, znajdzie coś dla siebie – od prostych, codziennych potraw po wyszukane propozycje na specjalne okazje.
Dodaj komentarz