Jak suszyć pestki dyni?

Któż nie lubi pestek dyni? Łuskanie pestek podczas filmu czy towarzyskiego spotkania jest normą. Można je kupić gotowe, w opakowania, do łuskania lub wyłuskane. Dowiedz się, jak prawidłowo suszyć pestki dyni.

Jak suszyć pestki dyni?

Suszenie pestek dyni nie jest bynajmniej trudne. Można samodzielnie wysuszyć pestki i mieć pod ręką do łuskania. Najpierw kupuje się dynię. Należy ją przekroić na pół i wyjąć pestki, ułożyć je na sitku oraz opłukać starannie zimną wodą. Z pestek należy usunąć pozostałości miąższu. Oczyszczone pestki osusza się bawełnianą ściereczką. Piekarnik włącza się i ustawia się na 90 stopni Celsjusza. Blachę wykłada się papierem do pieczenia, na papierze układa się pestki. Przez godzinę pestki należy trzymać w takim piekarniku.

Co pewien czas otwiera się piekarnik, aby odparował. Po godzinie należy pozostawić pestki w piekarniku czekając, aż piekarnik ostygnie. Później pestki można przesypać do słoika, pojemnika lub papierowej torby. Są gotowe do jedzenia, a luskanie takich pestek to prawdziwa przyjemność. Pestki można łuskać, a wyłuskane dodać do muesli lub jeść bez żadnych dodatków. Czasami wyłuskane pestki dyni dodaje się do sałatek, posypuje się nimi zupy kremy, aby podnieść ich smak i uatrakcyjnić takie danie.

Pestki dyni – właściwości

Pestki dyni są bogate w olej, w którego składzie są fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspomagają pracę serca, układu trawiennego, poprawiają wzrok, obniżają zły cholesterol, dobrze wpływają na nerki oraz pęcherz. Znany jest dobroczynny wpływ pestek na skórę, włosy oraz paznokcie oraz dobre działanie na trądzik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.