Sposób na idealną pizzę domową

Czy wiesz, że przygotowanie pizzy, wcale nie jest tak skomplikowane, jak ci się wydaje? Musisz stosować się tylko do kilku zasad, a twoja pizza, będzie smakować lepiej niż te, które zamawiasz z restauracji. Nie są to jakieś skomplikowane zasady. To kilka prostych wskazówek, które dotyczą sposobu przygotowania ciasta do pizzy, sosu do pizzy, a także składników. Idealna pizza jest na wyciągnięcie twojej ręki. Nawet ty będziesz w stanie ją przygotować. Trzymaj się tylko tych prostych do zapamiętania wskazówek.

Ciasto do pizzy

Jeżeli dobra pizza to twój cel, powinieneś wiedzieć, że ciasto do pizzy to klucz. Możesz do przygotowania ciasta użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suchych. Świeże drożdże wymagają trochę więcej czasu, ponieważ najpierw trzeba przygotować zaczyn, później z niego wyrobić ciasto do pizzy, które zostawiamy do wyrośnięcia. Drożdże suche są idealną opcją, jeśli nie chcesz spędzać dużo czasu na przygotowaniu ciasta. Miesza się je razem ze składnikami na ciasto, następnie czekamy na jego wyrastanie.

Przepis na ciasto do pizzy:

  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru

Przygotowanie: Rozpuść wodę mąkę i cukier, a także 2 łyżki mąki w połowie ilości wody zawartej w przepisie. Odstaw na 20 minut. Po wyrośnięciu dodaj resztę składników i wymieszaj. Możesz mieszać ręcznie, ale możesz też użyć miksera z hakiem.

Sos pomidorowy

Najlepiej, jeżeli taki sos przygotujesz samodzielnie. Gotowe przeciery, nie są dobrym wyborem i nie zagwarantują, że pizza będzie smakować odpowiednio. Najlepiej jest użyć passaty pomidorowej, którą samodzielnie przyprawisz ziołami i czosnkiem i oliwą z oliwek.

Przepis na sos pomidorowy:

  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie: Rozgnieć czosnek i dodaj wszystkie składniki zawarte w przepisie, wymieszaj.

Składniki do pizzy

Jeżeli chodzi o składniki, wybierz to, co naprawdę lubisz. Ważne, żeby były świeże. Możesz postawić na szynkę parmeńską, pomidorki koktajlowe czy też mozzarelle. Możesz również użyć pieczarek, kukurydzy i oliwek, jeśli je lubisz. Pamiętaj tylko o tym, że oliwki, jak i kukurydzę należy osuszyć. Jeśli dodasz mozzarelli do swojej pizzy, nie przesadzaj z ilością, gdyż pizza może podmoknąć. Możesz postawić na mozzarellę w bloku, idealnie nadaje się do pizzy. Pamiętaj o tym, żeby nie przesadzać z ilością składników. To również spowoduje, że pizza podmoknie.

Jeżeli przygotowałeś ciasto i sos pomidorowy, możesz poukładać składniki. Najlepiej zacząć od szynki, później pieczarki. To idealne połączenie. Osusz składniki, które są mokre, poukładaj je, a na końcu przykryj wszystko serem żółtym. Możesz użyć składników, jakie tylko chcesz, więc nie obawiaj się różnego typu połączeń. Być może odkryjesz jakieś unikalne połączenia smaków. Taka pizza powinna się piec w 230 stopniach przez około 20 minut. Ten przepis sprawi, że dobra pizza będzie w zasięgu twojej ręki.

Nie tak trudne jak się wydaje

Jak już wiesz, przygotowanie pizzy wcale nie jest takie skomplikowane, jakie mogłoby się na początku wydawać. Kluczem jest ciasto, które wymaga trochę czasu, ale również sos pomidorowy. Taki domowy smakuje najlepiej. Pamiętaj również, że musisz użyć świeżych składników do swojej pizzy.

Artykuł przygotowany przy współpracy z Restauracją No To Smak w Zakopanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.