Czy rukolę można mrozić?

Rukola ceniona jest ze względu na swój specyficzny, ostry smak, który nadaje wyjątkowego charakteru sałatkom, kanapkom czy daniom, do których ją dodajemy. Minusem jest jednak jej sposób przechowywania, jako że po zakupie powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu kilku dni, w przeciwnym bowiem razie jej liście więdną i tracą smak. Dowiedz się czy rukolę można mrozić, a jeśli tak to jak to zrobić.

Jak mrozić rukolę?

Choć tak jak inne zioła i warzywa rukola najlepiej smakuje jako świeżo zerwane listki, można spróbować ją zamrozić tak, by zachowała swoje odżywcze właściwości. Oto kilka przydatnych wskazówek, jak prawidłowo mrozić rukolę:

  • mrożenie z oliwą z oliwek – listki rukoli dokładnie umyj, posiekaj na drobne kawałki i ułóż na tacce do mrożenia kostek lodu. Listki zalej oliwą z oliwek, zostawiają odrobinę przestrzeni, jako że oliwa powiększy nieco objętość w zamrażarce. Tackę włóż do zamrażarki. Kostki z rukolą szybko się rozmrażają, zatem można je dodać do potraw czy jako dressing do sałatki czy pizzy niemal w ostatniej chwili.
  • mrożenie w woreczkach do mrożenia – podobnie jak ze szpinakiem, rukolę należy umyć, usunąć uszkodzone części. Wrzucić do wrzątku na około 2 minuty, następnie natychmiast schłodzić w bardzo zimnej wodzie. Tak przygotowaną rukolę dokładnie osuszamy, aby liście się nie skleiły podczas mrożenia, i wsadzamy ciasno do woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności. Trzeba zwrócić uwagę, czy do torebki nie dostało się powietrze. Rukolę można przechowywać w zamrażarce nawet parę miesięcy w temperaturze -18° Celsjusza.

Zobacz też: Czy można mrozić paprykę?

Mrożona rukola pozwala cieszyć się jej smakiem i pięknym aromatem nawet podczas zimowych dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.