Przepis na wegańskie klopsiki

Szukasz pomysłu na pyszny wegański obiad? Sprawdź, jak przyrządzić klopsiki z tofu!

Jednym z głównych założeń weganizmu jest całkowita rezygnacja ze stosowania produktów odzwierzęcych. Oczywiste jest zatem, że weganizm w dużej mierze opiera się na zmianie nawyków żywieniowych, które polegają na zastąpieniu mięsa i nabiału produktami pochodzenia roślinnego. Przejście na weganizm i życie w zgodzie z naturą wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków. Sprawdź, jak przygotować pyszne wegańskie klopsiki! 

Wegańskie klopsiki – lista składników

Zastanawiasz się z czego przygotować wegańskie klopsiki? Tak naprawdę istnieje całe mnóstwo sposobów na zastąpienie mięsa produktami roślinnymi. Dzisiaj przekonamy się, jak przygotować pyszne wegańskie klopsiki z tofu. Tofu, czyli ser wytwarzany z mleka sojowego, stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Oznacza to, że proponowane klopsiki są nie tylko pyszne, ale także mega zdrowe! Do przygotowania wegańskich klopsów będziesz potrzebować:

  • naturalne tofu (2 kostki)
  • zieloną cebulkę (pęczek)
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • mąkę ziemniaczaną (2 łyżki)
  • bułkę tartą (około 80 g)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • oregano (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz wedle uznania

Przygotowanie wegańskich klopsików z tofu jest dziecinne proste! Sprawdź, jak krok po kroku po kroku przyrządzić pyszny, wysokobiałkowy wegański obiad!

Jak przygotować wegańskie klopsiki krok po kroku?

Proces przygotowywania wegańskich klopsików z tofu dzieli się na dwa etapy. Na samym początku przygotuj odpowiednio duże naczynie, które pomieści wszystkie składniki i pozwoli na ich dokładnie wymieszanie. Naturalne tofu pokrusz w palcach i ułóż w dużej misce. Następnie drobno posiekaj zielonką cebulkę i dodaj ją do pokruszonego tofu razem z mąką ziemniaczaną, bułką tartą i przyprawami. Całość wyrabiaj jak ciasto do momentu powstania jednolitej masy. Z przygotowanej masy możesz zacząć formować klopsiki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kolejnym etapem przyrządzania wegańskich klopsików jest ich pieczenie. Uformowane kuleczki ułóż na blaszce w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Następnie całość spryskaj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Klopsiki piecz przez około 30 minut – pamiętaj, aby w połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę, tak aby przypiekły się jednolicie. W tym czasie możesz przystąpić do przygotowywania sosu do pysznych, wegańskich klopsików!

Z czym podawać wegańskie klopsiki?

Wegańskie klopsiki możesz serwować z puree z selera lub z dowolnym sosem. W kuchni wegańskiej kreatywność odgrywa kluczową rolę. Możesz postawić na klasykę i przyrządzić sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy albo pieczarkowy lub odrobinę zaszaleć i przygotować klopsiki w nieco bardziej egzotycznym wydaniu. Ciekawą propozycją podania wegańskich klopsików z tofu jest zanurzenie ich w sosie korma, który stanowi prawdziwą skarbnicę smaków i aromatów. Równie dobrym pomysłem będzie przygotowanie indyjskiego sosu curry, który nada potrawie nieco ostrego smaku. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów mogą połączyć klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym, który sprawi, że potrawa nabierze mocno orientalnego charakteru. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.